Caseïnaat, grondstof uit magere melk.

Al jaren zijn wij trouwe afnemer van onze vaste leverancier, op het gebied van veevoeders. Voor ons zijn service, kwaliteit van het product en resultaat bij de kalveren het meest belangrijk in onze keuze. Maar eerlijk is eerlijk ook het voeren op basis van onze eigen ledenmelk geeft ons een goed gevoel!
Caseïnaat, grondstof uit magere melk.

Al een aantal jaren voeren wij een kalvermelkpoeder met caseïnaat en wei als eiwitbron en 100% zuivel . Maar wat mij nu opgevallen is, is dat de caseïnaat nog niet erg bekend is.

Caseïnaat is een grondstof dat wordt gewonnen uit magere melk. Het ondergaat een behandeling in de fabriek waardoor het caseïnaat gescheiden wordt van de magere melk. de nutritionele waarde van het eiwit voor het kalf blijft daarbij behouden.

Caseïnaat heeft de eigenschap dat het minder stremt dan magere melk. Hierdoor zal de vertering in de maag van het kalf sneller verlopen. De lichte stremming echter zorgt alsnog voor een verzadigend gevoel bij het kalf. En dit is terug te zien bij onze kalveren, na de melkbeurten liggen onze kalveren er rustig bij.

Veel te doen om magere melkpoeder

Op dit moment hoor ik steeds meer over kalvermelkpoeders op basis van magere melkpoeder. Vaak wordt voor dit poeder gekozen omdat deze poeder het meest overeenkomt met koemelk of omdat dit vanuit dierenartsen wordt geadviseerd.

Wij krijgen ook regelmatig de vraag, hebben jullie nu niet veel problemen met voedingsdiarree?

Daarop reageren wij: gelukkig niet! Veel diarreeproblemen bij kalveren ontstaan door een te snelle doorstroming van de melk. De belangrijkste oorzaken zijn hierbij, het verkeerd aanmaken van de melkpoeder. Dit kan door een verkeerde oplostemperatuur, onjuiste concentratie of slecht opgeloste melkpoeder. Maar ook overvoeding of een onjuiste toediening zijn mogelijke oorzaken, voor het ontstaan van diarree.

Naast de aanschaf van een goede melkpoeder, spelen dus andere factoren ook een belangrijke rol, tot het voorkomen van voedingsdiarree.

Onze kalveren groeien voortvarend en gaan gezond de opfok door. Voor ons reden genoeg om niet te switchen naar een magere melkpoeder product! Waarom kiest u voor het melkpoeder dat u heeft?

Groeten Eline Hoekstra

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Nieuwsbrief

Geen nieuws missen? Abonneer u op de nieuwsbrief.

Volg de ervaringen en kennis van opfokspecialisten en veehouders

Inschrijven