De winter komt eraan, tijd voor actie!

Koning winter is nog niet aangetreden, maar toch kunnen de huidige temperatuurschommelingen al voor problemen zorgen bij de kalveren. Vanwaar wij in de koudere maanden extra maatregelen nemen, om de kalveren gezond door deze periode te krijgen. Maar hoe pakken wij dit aan?
De winter komt eraan, tijd voor actie!

Graag willen we dat een kalf blijft groeien, ook tijdens de koudere wintermaanden. Om dit mogelijk te maken, heeft een kalf energie nodig. De vraag naar energie neemt toe wanneer het buiten kouder wordt. Deze energie creëren we door in de wintermaanden de kalveren intensiever te voeren. Dit houdt in dat we de concentratie melkpoeder verhogen van 175 gram naar 185 gram op één liter water. Waardoor het kalf meer energie binnen krijgt om te groeien en om zichzelf te onderhouden en warm te houden.

Daarnaast trekken wij de kalveren een bodywarmer aan tijdens de wintermaanden. Het voorkomt energieverlies bij de kalveren als de temperatuur onder de 10⁰C duikt. Hierdoor benutten onze kalveren het voer optimaal voor de groei en onderhoud van het lichaam. En gaat het dus niet verloren aan het produceren van warmte. Een naast dat het functioneel is, ziet het er ook nog eens leuk uit 🙂

De bodywarmers moeten niet te dun zijn en een goede vulling hebben. De eerste jaren maakten wij gebruik van bodywarmers met klittenband, maar daarbij was onze ervaring dat klittenband lastig te reinigen is en snel slijt. Daarom zijn we overgestapt op bodywarmers met verstelbare gespen. Deze bodywarmers vind ik eenvoudiger te bevestigen om het kalf en kunnen eenvoudiger meegroeien met de kalveren en in grootte versteld worden. Na het gebruik op elk kalf wassen wij de bodywarmers op 40⁰C om bacteriegroei en verspreiding ervan te voorkomen.

Naast de bodywarmers gebruiken wij een ruime hoeveelheid stro in de iglo’s en strohokken, zodat de kalveren droog en warm kunnen liggen in een nestje. Met deze maatregelen proberen wij onze kalveren gezond door de koude dagen te krijgen. En willen wij de groei en onderhoud van het lichaam stimuleren, door het creëren van extra energie. Wat zijn uw tips?

Groeten Eline Hoekstra

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Nieuwsbrief

Geen nieuws missen? Abonneer u op de nieuwsbrief.

Volg de ervaringen en kennis van opfokspecialisten en veehouders

Inschrijven