Een goede droogstand, de beste start voor uw kalf!

Een goede kalveropfok begint met een goed droogstandsmanagement. Dit staat namelijk aan de basis van kwalitatief en kwantitatief goede biest. Maar wat is de definitie van een goede droogstand?
Een goede droogstand, de beste start voor uw kalf!

Kation-anion balans 

Een koe die een goede droogstandsperiode heeft gehad, geeft de eerste melkbeurt vijf tot zes liter biest. Hierbij speelt de kation-anion balans een belangrijke rol. De verhouding tussen het aantal kationen (natrium, kalium) en anionen (chloor, zwavel) is bepalend voor deze balans. Het heeft een verzurend of juist een bufferend effect in het bloed.

Bij een te lage kation-anion balans geeft de koe te weinig biest en begint ze verzwakt aan de lactatie. Bij een te hoge kation-anion balans is de biestproductie te hoog, waarbij er een grotere kans ontstaat op gezondheidsproblemen als melkziekte. Daarnaast betekent een hoge biestproductie een lager concentratie afweerstoffen én daarmee een lagere biestkwaliteit voor het kalf. Om dit te voorkomen vinden wij het op ons bedrijf erg belangrijk om het rantsoen te blijven optimaliseren, maar hoe doen wij dit?

Drogestof opname op peil door rantsoenoptimalisatie 

Om een passend droogstandsrantsoen te kunnen samenstellen, zitten wij maandelijks om tafel met onze bedrijfseigen dierenarts en onze voeradviseur. Met ruwvoeranalyses, waarbij wij streven naar een goede voeropname door de droge koeien, werken we toe naar een optimaal rantsoen. Ook is het van belang dat de droge koeien 24 uur per dag de beschikking hebben over een smakelijk rantsoen. Maar hoe check je dan de voeropname? Dit doen wij door dagelijks de pens- en buikvulling van de droge koeien te controleren, dit vertelt exact of de voeropname op peil is!

Maar ook is het belangrijk dat het voer niet te energie- en eiwitrijk zijn, de norm hiervoor is: 800- 850 VEM en 12-13% ruw eiwit. Met te energierijk voer kan de koe gaan vervetten gedurende droogstand. Maar bij een te hoog gehalte aan ruw eiwit (>14%) wordt de biestproductie na het afkalven te hoog. Hierdoor verdeeld de hoeveelheid antistoffen zich over het totale oppervlakte, waardoor de hoeveelheid antistoffen in 1 liter veel minder is.

Door samen met de voeradviseur regelmatig het droogstandsrantsoen verder te optimaliseren, werken we aan kwalitatief betere biest, vitale kalveren en een vlotte opstart. Hoe zorgt u ervoor, dat u biest van goede kwaliteit kunt voeren aan uw kalveren? 

 

Groeten,

Eline Hoekstra

 

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Nieuwsbrief

Geen nieuws missen? Abonneer u op de nieuwsbrief.

Volg de ervaringen en kennis van opfokspecialisten en veehouders

Inschrijven