Ervaringen

Ervaringen van collega melkveehouders en onze jongvee­specialisten in het veld.

Een gezonde en sterke vaars melken begint bij een gezonde opfok van de jonge kalveren. Germ, Wietske en zoon Sietse de Boer – oftewel de maatschap De Boer-Meester – uit Menaldum werken in hun jongvee opfok daarom bijna volgens het boekje. ‘Gestructureerd werken en beter doen waar het beter kan’, noemt Wietske als doorslaggevende factoren. ‘We proberen alles uit te sluiten waar problemen kunnen ontstaan.’

Kalvolac Unlimited, het melkpoeder dat speciaal is samengesteld voor onbeperkt voeren om het genetisch potentieel van kalveren optimaal te benutten, is koud oplosbaar. Het idee achter deze doorontwikkeling is een constantere melk met een goede opname en veel arbeidsgemak. Eenzelfde werkwijze, minder risico op fouten, minder handelingen én ook nog eens flexibeler moment van aanmaken. Melkveehouder Dirk van Asseldonk heeft er al ervaring mee.

Vraag melkveehouder Mark Broekmans uit Waspik wat hem het meest opvalt aan de Kalvolac Power met vernieuwde CAIR en hij signaleert: ‘de poedermelk lost heel erg gemakkelijk op. Je hoeft eigenlijk amper te roeren om er een mooie homogene melk van te maken. De kalveren nemen het vlot op.’

Bij de familie Schouten worden elk jaar zo’n 150 kalveren geboren. Gertie is de bevlogen verzorgster, die veel aandacht besteed aan de biest en vanaf het begin al de Kalvolac CAIR melkpoeders gebruikt.

Ze steken vaak in de herfst de kop: luchtwegaandoeningen bij kalveren. En de signalen zijn vaak subtiel: een lichte hoest, wat teruglopende voeropname, ietwat tegenvallende groei, wat doffere vacht.

De relatie tussen melkveehouders en jongveespecialisten van Kalvolac is hecht. Melkveehouder Wilfried Derks en specialist Fried Hoes zijn daar een goed voorbeeld van.

“We ontvangen af en toe bezoekers op ons bedrijf. ‘Ziet er netjes uit’, horen we dan regelmatig. Altijd leuk, zo’n compliment. Eigenlijk kost het ons weinig moeite. Kwestie van iedere dag even bijhouden.”

Vroeger was de regel: Als de R in de maand zit, slik dan extra vitaminen. Deze vitaminen houdt namelijk je weerstand op peil, aangezien je in de herfst- en winterperiode vatbaarder bent voor infecties.

“We willen toekomstige vaarzen op een leeftijd van 22 maanden laten afkalven. Dat kan alleen wanneer er gedurende de opfok niets mis gaat”, vertelt Eline Hoekstra (20).

“De opfok van een kalf naar vaars stopt natuurlijk niet op het moment dat het kalf geen melk meer krijgt: de hele periode tot aan het moment van afkalven moet op orde zijn. En dat is ook precies ons werkterrein.” Aan het woord is Johan Verdaasdonk, jongvee­specialist bij Kalvolac. Kalvolac telt in totaal vier jongvee­specialisten. […]