De herfst komt er aan, wat nu?

Vroeger was de regel: Als de R in de maand zit, slik dan extra vitaminen. Deze vitaminen houdt namelijk je weerstand op peil, aangezien je in de herfst- en winterperiode vatbaarder bent voor infecties. En dat geldt niet alleen voor u, maar ook voor uw kalveren!
De herfst komt er aan, wat nu?

In de herfst- en wintermaanden is het extra goed opletten rondom de kalveropfok. Kalveren zijn in deze periode vaak gevoeliger voor het opdoen van aandoeningen, zowel aan het maagdarmstelsel als rondom de longen. Vaak heeft dit snotteren, hoesten en/of griep tot gevolg. De grootste boosdoener hiervan is vocht en tocht.

In een vochtige omgeving ontwikkelen virussen en bacteriën zich razend snel. De kalveren raken hierdoor besmet en steken elkaar vervolgens eenvoudig aan. Daarnaast speelt tocht een belangrijke rol in de verminderding van de weerstand. Tocht is een luchtstroom welke binnenkomt in de stal en een lagere temperatuur heeft dan de actuele staltemperatuur. De koudere lucht zakt snel naar beneden en komt daardoor vaak op de kalveren terecht.

Voorkomen van vocht en tocht is dus erg belangrijk, maar niet in elke kalveropfok kan dit volledig verholpen worden. Daarom denk ik dat de preventie rondom de kalvergezondheid net zo belangrijk is. Maar wat zijn dan belangrijke aspecten rondom de kalvergezondheid?

Allereerste is een goede biestvoorziening erg belangrijk en daarbij hoort het standaard riedeltje: “veel, vlug, vers en vaak”. Na de biestperiode is het van groot belang dat het immuunsysteem van het kalf nog beter wordt ondersteund. Om deze ondersteuning te kunnen bieden, voeren wij aan onze kalveren warme melk vanuit de drinkautomaat. Hierdoor krijgen de kalveren elke dag dezelfde verhouding aan melkpoeder in het warme water.

“In een vochtige omgeving ontwikkelen virussen en bacteriën zich razend snel.”

"Biestvoorziening? Veel, vlug, vers en vaak”

Doordat wij in het verleden last hadden van kuchende kalveren, zijn wij destijds overgestapt op een nieuw soort melkpoeder. Deze melkpoeder bevat een mix van geurige kruiden en etherische oliën, genaamd CAIR, welke de gezonde luchtwegen ondersteunt. Kuchende kalveren komen nu gelukkig zelden meer voor op ons melkveebedrijf!

De omschakeling naar een lagere temperatuur en veranderende weersomstandigheden, maakt het extra belangrijk om de gezondheid van de kalveren op uw bedrijf goed te blijven peilen. Dus zorg ervoor dat niet alleen u een goede weerstand heeft, maar ook uw kalveren!

Doet u nog wat extra’s in deze periode van veranderende weersomstandigheden?

Overstap-service

Wilt u ook uw kalveren van Kalvolac laten genieten? Maak dan gebruik van de overstapservice. In 3 stappen weet u precies welk product het beste bij u en uw kalveren past.

Lees meer

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Lees ook

Luchtweginfecties zijn kostbaar

Het is naast diarree de belangrijkste aandoening onder jonge kalveren: luchtweginfecties. Belangrijke oorzaken: geen goede biestverstrekking en een gebrekkig stalklimaat. Een systematische aanpak kan veel ellende voorkomen.

Lees verder