Melkpoeder voor onbeperkt voeren

Kalvolac Unlimited, het melkpoeder dat speciaal is samengesteld voor onbeperkt voeren om het genetisch potentieel van kalveren optimaal te benutten, is koud oplosbaar. Het idee achter deze doorontwikkeling is een constantere melk met een goede opname en veel arbeidsgemak. Eenzelfde werkwijze, minder risico op fouten, minder handelingen én ook nog eens flexibeler moment van aanmaken. Melkveehouder Dirk van Asseldonk heeft er al ervaring mee.

Koud voeren voor warme groei

Melkveehouder Dirk van Asseldonk is één van de drie veehouders die meedeed aan een proef met de Kalvolac Unlimited Koud. Een poedermelk die niet alleen koud te voeren is, maar ook koud aan te maken. ‘Wij gebruikten al melkpoeder wat je onbeperkt kon voeren’, vertelt de melkveehouder uit Boerdonk. ‘Die melk moesten we echter wel warm aanmaken.’ Wanneer je meerdere mensen hebt die de kalveren voeren bestaat er ook een risico dat het aanmaken van de melk op verschillende manieren gebeurt, onderkent Dirk. ‘De één maakt de melk aan bij 38 graden, bij de andere is het 45 graden. Er zijn altijd verschillen, maar je wilt dat het voor de kalveren altijd hetzelfde is.’ De ervaring die de melkveehouder heeft met de vernieuwde Unlimited was dan ook heel positief. ‘Koud water uit de kraan is qua temperatuur eigenlijk altijd gelijk. Bij het koud aanmaken is de werkwijze hetzelfde, ongeacht wie de kalveren voert. ’

Minder risico’s op fouten

Het idee achter de Kalvolac Unlimited is een constantere melk met een goede opname en veel arbeidsgemak. Jongvee­specialist Ger van Wersch geeft aan dat bij koud aanmaken het erop aankomt dat het product goed opgelost wordt. ‘Om dit te bereiken zijn er onder andere speciaal geproduceerde vetbronnen gebruikt.’ Ger geeft aan dat deze melkpoeder minder risico’s geeft op fouten. ‘Bij het aanmaken van de melkpoeder is de meest gemaakte fout het te warm oplossen van de poeder. Dat is met dit melkpoeder in één keer opgelost.’

Constante kwaliteit

‘Wij zijn voor de volle 100% tevreden’, geeft Dirk aan. ‘Eigenlijk niet eens zozeer vanwege het arbeidsgemak, maar vooral doordat het een constante kwaliteit heeft. Ik heb de indruk dat de kalveren er nog meer van opnemen en de mest is wat dikker en homogener.’ De melkveehouder is gewend om zijn kalveren wel 8 liter melk per dag te voeren. De hoeveelheid Kalvolac Unlimited kan -na de opstartweken- zelfs tot 12 liter melk per kalf per dag opgevoerd worden. De Unlimited is op elk moment van de dag te bereiden en direct te voeren. ‘Daarmee zijn we ook nog eens flexibeler. Maar het gaat ons vooral om de constante manier van voeren. Wat ons betreft gaan we deze poedermelk standaard aan onze kalveren voeren.’

Andere getuigenissen

Melkproductie verhogen met Kalvolac Robust

Roel van Iperen is melkveehouder en runt samen met zijn ouders hun melkveehouderij in Berghem in Noord-Brabant. Het afgelopen jaar zijn hun vaarzen 500 kg aan melk gestegen ten aanzien…

Lees meer

Onbeperkt voeren met Kalvolac Unlimited

Jan Jort van Burgsteden heeft samen met zijn ouders een melkveehouderij in het Drentse Een. Op hun bedrijf streven ze naar gezonde fitte kalveren met een maximale groei om ze…

Lees meer

De meerwaarde van samenwerken

“De opfok van een kalf naar vaars stopt natuurlijk niet op het moment dat het kalf geen melk meer krijgt: de hele periode tot aan het moment van afkalven moet…

Lees meer

Veel zorg voor het kalf

“We ontvangen af en toe bezoekers op ons bedrijf. ‘Ziet er netjes uit’, horen we dan regelmatig. Altijd leuk, zo’n compliment. Eigenlijk kost het ons weinig moeite. Kwestie van iedere…

Lees meer

Goede huisvesting sleutel tot gezonde luchtwegen bij jongvee

Ze steken vaak in de herfst de kop op: luchtwegaandoeningen bij kalveren. En de signalen zijn vaak subtiel: een lichte hoest, wat teruglopende voeropname, ietwat tegenvallende groei, wat doffere vacht.…

Lees meer

Melkveehouder Mark Broekmans over Kalvolac Power met vernieuwde CAIR

Vraag melkveehouder Mark Broekmans uit Waspik wat hem het meest opvalt aan de Kalvolac Power met vernieuwde CAIR en hij signaleert: ‘de poedermelk lost heel erg gemakkelijk op. Je hoeft…

Lees meer