Toekomst van melkveehouderij begint bij het kalf

“We willen toekomstige vaarzen op een leeftijd van 22 maanden laten afkalven. Dat kan alleen wanneer er gedurende de opfok niets mis gaat”, vertelt Eline Hoekstra (20).
Toekomst van melkveehouderij begint bij het kalf

Het melkveebedrijf van de familie Hoekstra bestaat uit vader Anne, moeder Lianne, zoon Marco en dochter Eline. Veel koeien, weinig jongvee. Dat is momenteel de ambitie van veel melkveebedrijven. Op dat punt vormt het melkveebedrijf van de familie Hoekstra (Haule, Friesland) geen uitzondering. Wel uitzonderlijk: de grote aandacht die Hoekstra schenkt aan de opfok van kalveren.

Wereld van voedsel voorzien

Eline is derdejaars studente Dier- en Veehouderij aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Op het ouderlijk bedrijf helpt ze af en toe. Hoe kunnen we de wereld voeden, zonder de planeet uit te putten? Over dat soort vraagstukken buigt Eline zich bij Van Hall Larenstein. “Melkveebedrijven zullen efficiënt moeten produceren, zonder daarbij zaken als dierenwelzijn en biodiversiteit uit het oog te verliezen. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. De wereldbevolking groeit sterk. En die bevolking heeft behoefte aan gezond voedsel, dat op een duurzame manier wordt geproduceerd.”

Die duurzame, toekomstgerichte manier van produceren begint op een melkveebedrijf bij een goede opfok van kalveren. “De kalfjes van nu, zijn over twee jaar melkkoeien. Die vervolgens nog jaren probleemloos melk moeten kunnen produceren.”

Vier V’s

De familie Hoekstra besteedt vanaf de geboorte van het kalf veel aandacht aan de volgende generatie. “Bij de verstrekking van biest, hanteren we vier V’s: veel, vlug, vaak en vers. Kalveren worden de eerste drie dagen vier keer per dag gevoed.” Vervolgens worden de kalveren tot een leeftijd van negen weken hard gevoerd. “Veel voerschema’s gaan uit van een maximale melkgift van zeven a acht liter per dag. Onderzoek toont aan dat kalveren bij die hoeveelheden nog steeds honger hebben. We hebben deelgenomen aan een proef van onze dierenartsenpraktijk waarbij kalveren beperkt of onbeperkt melk konden drinken. Die innovatieve manier van voeren bevalt ons goed. We verstrekken nu tot maximaal twaalf liter per dag.”

Deze melkgift wordt vervolgens weer vrij snel afgebouwd: daarmee wordt de opname van kracht- en ruwvoer gestimuleerd. “Ons uiteindelijke streven: pinken op een leeftijd van dertien maanden insemineren, om ze op 22 maanden te laten afkalven.”

“Duurzame melkveehouderij begint bij goede opfok kalveren”

“De kalveren van nu, zijn de koeien van de toekomst.”

Bedrijfsovername

Het ouderlijk bedrijf heeft de nadrukkelijke interesse van Eline. “Maar of ik het bedrijf later ga overnemen, weet ik nog niet. Melkveehouder is een mooi, veelzijdig vak en de omgang met dieren spreekt mij erg aan. Aan de andere kant: een baan buitenshuis lijkt me ook heel leuk.” De familie melkt nu ruim negentig koeien. Volgens Eline een mooie omvang, óók in de toekomst. “Een melkveebedrijf waar in principe geen vreemde arbeid nodig is: dat is wat mij betreft ideaal.”

Overstap-service

Wilt u ook uw kalveren van Kalvolac laten genieten? Maak dan gebruik van de overstapservice. In 3 stappen weet u precies welk product het beste bij u en uw kalveren past.

Lees meer

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Lees ook

De ingrediënten van Kalvolac nader toegelicht

Caseïnaat, lactoferrine, wei, IMAGRO. Op een etiket van een zak melkpoeder van Kalvolac wemelt het van de ingrediëntnamen. Wat is wat?

Lees verder