Veel zorg voor het kalf

“We ontvangen af en toe bezoekers op ons bedrijf. ‘Ziet er netjes uit’, horen we dan regelmatig. Altijd leuk, zo’n compliment. Eigenlijk kost het ons weinig moeite. Kwestie van iedere dag even bijhouden.”
Veel zorg voor het kalf

Aan het woord is André van der Heijden. Samen met zijn vrouw Hannie heeft hij een melkveebedrijf in het Brabantse Keldonk. Goed zorgen voor de kalfjes en de koeien is voor André en Hannie een vanzelfsprekendheid.

Hannie ontfermt zich doorgaans over de jonge kalfjes; het jongvee en de koeien zijn voor André. “Wanneer er zaken niet goed gaan, overleggen we natuurlijk.” Bij de pasgeboren kalfjes wordt het principe van ‘rust, reinheid en regelmaat’ gehanteerd. De koe kalft af in een ruim stro-hok. Vervolgens gaat het kalf meteen naar een eenling-box: schoon, ontsmet en ruim voorzien van stro. Deze methode voorkomt besmetting van het kalf door de moeder of door andere kalveren. “Goede zorg en goede voeding zijn in die fase heel belangrijk. Alleen een gezond kalf kan uitgroeien tot een gezonde koe.”

 

Zorg zit in details

Pasgeboren kalveren verblijven een week in de eenling-box; daarna worden ze overgeplaatst in een groep. In de groep krijgen de dieren onbeperkt melk, tot een leeftijd van ruim 60 dagen. Deze voermethode hanteert Van der Heijden nu drie jaar en zijn ervaringen zijn goed. “Ze ontwikkelen zich nog beter, zeker de eerste weken.” Ook in die fase wordt goed gezorgd voor de kleintjes. En die zorg zit soms in subtiele details. Zo krijgen de kalfjes in de groep naast melk ook een zogeheten ‘all-in-one’ brok. “In het verleden verstrekten we maïs en hooi.” Een van de voordelen van die verandering: coccidiose bij kalfjes is een zeldzaamheid geworden. Coccidiose is een parasitaire aandoening. Een klassieke besmettingsroute: hooi uit de ruif valt op de grond, raakt daar besmet met de parasiet en de kalveren nemen dit hooi vervolgens weer op. “Die route is nu afgesneden.”

 

“Zorg zit soms in kleine details.”

Bij de kalfjes geldt de regel: ‘Rust, reinheid en regelmaat’

Melk van FrieslandCampina

Dat de melk die Van der Heijden verstrekt afkomstig is van Kalvolac, vinden André en Hannie een mooie bijkomstigheid. “Onze melk gaat ook naar FrieslandCampina. Via Nutrifeed keert een deel van die melk weer terug op ons erf. Bovendien zijn de producten van Kalvolac van prima kwaliteit en is de relatie met de jongveespecialist heel goed. Ik heb geen enkele reden om over te stappen op een ander merk.”

Produceren hoogwaardige voeding

Kwaliteit en hygiëne staan bij André en Hannie hoog in het vaandel. “We produceren een hoogwaardig voedingsmiddel. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen en baby’s. Dat beseffen we ons terdege.” Dat daar een stevig pakket aan eisen en voorwaarden bij hoort, vastgelegd in het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma Foqus planet, vindt Van der Heijden niet meer dan normaal. Toch plaatst hij één kanttekening. “Met name op het gebied van duurzaamheid gaat de lat snel omhoog. In een aantal gevallen te snel. Want niet iedere melkveehouder is in de gelegenheid te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Financieel heeft de sector lastige jaren achter de rug.”

Overstap-service

Wilt u ook uw kalveren van Kalvolac laten genieten? Maak dan gebruik van de overstapservice. In 3 stappen weet u precies welk product het beste bij u en uw kalveren past.

Lees meer

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Lees ook

Diarree: komt vaak voor maar er is gelukkig veel aan te doen

Diarree is een aandoening die bij veel kalveren regelmatig de kop op steekt. Vaak is er iets aan te doen.

Lees verder