Geen gezonde longen, geen productie

“Als de herfst komt, gaat de hoest in het rond.” Een uitspraak van een van mijn klanten in de Krimpenerwaard. Niets is minder waar. In mijn praktijkjaren als dierenarts kon ik de klok erop gelijkzetten. In de herfst weer een maand of soms twee waarin er veel ­problemen waren met hoesten, neusuitvloeiing en longontstekingen”, vertelt Jeroen Jacobi, die inmiddels productmanager Jongvee bij Agrifirm is. Hij legt u uit hoe dit precies werkt bij uw kalveren en nog belangrijker; hoe u uw kalveren aan gezonde longen helpt.

De longen zijn één van de belangrijkste organen van kalveren en koeien. Longen zijn de organen die zuurstof het lichaam in brengen. Wanneer de longen beschadigd raken, bijvoorbeeld bij een longontsteking, gaat er longweefsel kapot en dit herstelt niet meer. U kunt de longen vergelijken met een grote eikenboom waarbij de ‘blaadjes’ (alveoli) de uitwisseling van onder andere zuurstof en CO2 met het bloed verzorgen. Als een deel van de longen eenmaal zijn functie verliest, herstelt deze ‘tak’ nooit meer. Dit is anders dan bijvoorbeeld een gebroken been, waar cellen zichzelf kunnen repareren. De spiercellen in longweefsel kunnen na aantasting hun functie voor altijd verliezen. Het resulteert in een verlies in capaciteit.

Andere ademhaling na longontsteking

“Als een kalf een zware longontsteking heeft gehad, is haar productieve leven als potentiële melkkoe voorbij”, durft Jacobi zelfs te stellen. “Kalveren die onherstelbare longschade hebben opgelopen in hun jeugd halen dan ook nooit hun potentie als melkkoe. Als je goed kijkt zie je dat de ademhaling ook anders is dan bij normale leeftijdsgenoten.”

Weerstand en omgeving

Veel long­problemen zijn terug te voeren op weerstand en omgevingsinvloeden. Maar ook komen specifieke longziekten voor waaronder IBR, BVD, Mannheimia, Influenza, Pasteurella en legio andere kiemen. Een combinatie van een virus of bacterie met een verminderde weerstand of een suboptimaal klimaat leidt in veel gevallen snel tot ziekte. Diagnose van de verwekker is noodzakelijk en vaccineren kan nuttig zijn bij specifieke bedrijfs­problemen. Ook is het zinvol om het melkpoeder Kalvolac Power CAIR in te zetten. Dit innovatieve product bevat een mix van geurige kruiden en etherische oliën dat gezonde luchtwegen ondersteunt.

Te laat bij hoesten

Wanneer de kalveren gaan hoesten, bent u eigenlijk al aan de late kant. Wees er dus snel bij met een gerichte behandeling. Zorg dat er een gedegen diagnose gedaan is door de dierenarts en neem factoren die de oorzaak van het ­probleem zijn weg of probeer ze te verminderen. Preventie door de weerstand en omstandigheden optimaal te maken helpt op lange termijn en voorkomt chronische en economische longschade!

Optimaliseer huisvesting en voeding

Huisvesting, stress en voeding spelen hierbij de grootste rol. Verandering van groep of rantsoen, tocht, koude val of een hoge luchtvochtigheid zijn maar een paar voorbeelden hiervan. Dit heeft allemaal invloed op de weerstand van het kalf.

Tips bij verbeteren longgezondheid

Neem contact op met uw adviseur of jongvee­specialist van Agrifirm om de longgezondheid op uw bedrijf te verbeteren. Wij werken ook zeker samen met uw dierenarts en kunnen u advies geven over klimaat, huisvesting en voeding.

Tip: Denkt u ook aan het ontwormen van het jongvee dat binnen komt en de behandeling van leverbot, als dat in uw gebied speelt?

Deel dit artikel