Groot kalf langer houden levert €15 per dier op

Niet de kleinere kalfjes, maar juist grotere stiertjes een week langer aanhouden kan een aanzienlijk hoger saldo geven, zo ziet Frank Schellekens, jongveespecialist in de praktijk. Hij rekent voor dat dit zo’n €15 per dier per week kan opleveren.
Groot kalf langer houden levert €15 per dier op

“De groeipotentie van stierkalveren met een geboortegewicht boven de 42 kilo is veel groter dan stierkalveren die lichter zijn. Het is dus veel interessanter om grotere kalveren langer dan 14 dagen op het bedrijf te houden voor u ze aflevert”, zo legt Frank Schellekens uit. Afgelopen weken is de prijs van nuka’s boven de 50 kg meermaals met 5 euro per dier gestegen, zo publiceren diverse marktberichten. Dit maakt het dus financieel nog interessanter om uw melkveestiertjes zwaarder af te leveren.

 

Rekenvoorbeelden nuka langer aanhouden

Frank Schellekens onderstreept zijn visie met onderstaande rekenvoorbeelden:

 

Klein kalf aanhouden kost €5 per week

Een klein kalf van bijvoorbeeld 38 kg, kan 6 liter melk per dag opnemen. De opbrengstprijs voor zo’n kalf is €2,50 per kilo. Bij een gemiddelde melkpoederprijs van €210,-  per 100 kg melk, is het voersaldo €67, als het kalf 14 dagen op uw bedrijf is. Omdat de groeipotentie van dit kalf laag is, daalt het voersaldo met €6 als u dit kalf tot 21 dagen aanhoudt.

 

Groot kalf aanhouden levert €6 per week op

Stel: uw stierkalf heeft een geboortegewicht van 42 kg. Dit dier kan 8 liter melk per dag opnemen als u werkt met onbeperkte melkverstrekking met behulp van Kalvolac Unlimited. Op een leeftijd van 2 weken afleveren geeft, bij een melkpoederprijs van €210 per 100 kg en een opbrengstprijs van €4,50 per kg, een voersaldo van €165 per dier. Als u zo’n dier een week langer aanhoudt kunt u 5 kg meer groei realiseren. Dat betekent een voersaldo dat zo’n €6 hoger ligt, op €171.

 

€15 per week verdienen bij uitmuntend kalf

Halve Belgisch blauwe kalveren of uitmuntende Holsteinkalveren wegen zo’n 46 kg bij de geboorte. Bij onbeperkte melkverstrekking met Kalvolac Unlimited, kan dit stiertje 9 liter melk per dag opnemen. Bij een opbrengstprijs van €5,50 per kg en de standaard melkpoederprijs van €210 per 100 kg melk, levert dit dier een voersaldo op van €233 bij afleveren op 14 dagen. Omdat de groeipotentie van een uitmuntend kalf een stuk hoger ligt dan bij lichtere kalveren, kan dit kalf in 7 dagen 6 kg meer groeien. Dat betekent dus een voersaldo van €248, wat een extra saldo van €15 per week betekent.

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Nieuwsbrief

Geen nieuws missen? Abonneer u op de nieuwsbrief.

Volg de ervaringen en kennis van opfokspecialisten en veehouders

Inschrijven