Hygiëne, maak er een gewoonte van!

Een kalf wordt net als wijzelf continu door micro- organismen omringd. Maar slechts enkele micro – organismen zijn echt “pathogeen” en kunnen dus ziekten veroorzaken. Ik geloof erin dat een goede hygiëne het verschil maakt op het bedrijf. Maar hoe doen wij dat dan?
Hygiëne, maak er een gewoonte van!

Voorkomen is beter dan genezen

Hygiëne duidt in de breedste zin van het woord op preventieve maatregelen, om enerzijds ziekten te voorkomen en anderzijds het welzijn en de conditie op peil te houden. Deze preventieve maatregelen worden bij ons op het bedrijf uitgevoerd doormiddel van protocollen. Door protocollair te werken, werkt een ieder op dezelfde wijze, waardoor de kans op een besmetting zo klein mogelijk blijft. Want voorkomen is beter dan genezen, toch?

Protocollair werken 

Om deze pathogenen weg te houden bij het kalf, streven wij naar een zo goed mogelijke hygiëne. Binnen de kalveropfok hebben wij verschillende protocollen ontwikkeld om de besmettingsgraad minimaal te houden op het bedrijf. Zo heeft ieder kalf bij de kalveriglo een eigen speenemmer ter beschikking, voor zolang het kalf in de iglo verblijft. Nadat het kalf de iglo verlaat, wordt de speenemmer gereinigd met heet water en ontsmettingsmiddel. Daaropvolgend laten wij de speenemmers een paar dagen uitlekken.

Ook laten we geen kalverhandelaar toe op het erf. De niet-aangehouden kalveren worden in een aparte iglo, dicht bij de straat, aangeboden aan de kalverhandelaar, op de dag van ophalen.

Maar staat u er ook wel eens bij stil, dat als u in het kalverhok heeft gelopen en over het voerhek stapt… dat u dan met uw laarzen op het voer staat en dat de kalveren daarna het mest in het voer weer opnemen? Daarom proberen wij zoveel mogelijk daar over het hek te stappen waar geen voer ligt. Daarnaast hebben wij in elke stal een plek gecreëerd om de laarzen te reinigen, waardoor de kans op kruisbesmetting wordt verkleind.

Het zijn maar een paar kleine aanpassingen, maar het kan een wereld van verschil maken! Ik ben benieuwd welke maatregelen u neemt om extra hygiënisch te werken!

 

Groeten Eline Hoekstra 

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Nieuwsbrief

Geen nieuws missen? Abonneer u op de nieuwsbrief.

Volg de ervaringen en kennis van opfokspecialisten en veehouders

Inschrijven