Kennisbank

We werken nauw samen met boeren, dierenartsen en wetenschappers om onze kennis te vergroten. Kennis die we graag delen.

Praten over het voeren en het verzorgen van de melkkoeien doet Jan Age Wijma bij Agrifirm al zijn hele carriere. Toen zo’n zes jaar geleden de vraag kwam of hij jongveespecialist wilde worden was hij meteen enthousiast. ‘Ik vond het een nieuwe uitdaging en het was eigenlijk ook een verlengstuk van het werk wat ik altijd al deed.’

| Diarree

Bij kalveren die last hebben van voedingsdiarree is alles erop gericht om rust in het maagdarmkanaal te creëren, noemt jongveespecialist Ger van Wersch.

| Diarree

'Gezonde kalveren zijn fit en alert, ze drinken hun melk goed op, hebben een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden en een glanzende vacht.'. Maar zo gaat het niet altijd.

| Huisvesting, Luchtweggezondheid

Wanneer de buitentemperatuur daalt is het belangrijk de kalveren warm te houden. Kou kost energie en die energie kan niet gebruikt worden om te groeien.

| Huisvesting

Van het strohok naar de ligboxen is een behoorlijk overgang voor kalveren. Van een warm strobed waar ze bij elkaar kunnen liggen moeten ze leren in de boxen te gaan liggen. Daar heeft Johan Verdaasdonk, jongveespecialist bij Nutrifeed, nog wel een goede tip voor.

| Huisvesting, Melkpoeder

Ideaal zijn groepen tussen vier en zes kalveren. Bij het voeren met emmers of bijvoorbeeld een milkbar is dit een controleerbaar aantal van dieren met ongeveer dezelfde leeftijd die elkaar niet beconcurreren.

| Luchtweggezondheid

Gezonde luchtwegen zorgen ervoor dat de dieren goed functioneren. ‘Om de kachel te laten branden heb je zuurstof nodig’, geeft dierenarts Niels Geurts aan.

Kalveren moeten minimaal tot een maand of drie, vier op stro gehouden worden. Daarna is de ligbox met roostervloer aan de beurt, om te voorkomen dat de kalveren te lange klauwen krijgen. Het strohok is echter de beste omgeving voor veel groei en een goede gezondheid, geeft Lieke Janssen, jongveespecialist bij Agrifirm, aan.