Kennis

We werken nauw samen met boeren, dierenartsen en wetenschappers om onze kennis te vergroten. Kennis die we graag delen.

Nutrifizz bruistablet lost altijd goed op

Voor melkveehouder Wietse van der Woude geen gedoe met schepjes, of elektrolytenpoeder dat klontert. ‘Ik gebruik de Nutrifizz bruistablet, dat werkt wel zo makkelijk. We hebben altijd de juiste dosering en bovenal het lost heel goed op.’

Lees verder

Melkpoeder: het éne eiwit is het andere niet

De keuze in kalvermelkpoeders is reuze. Wie werk maakt van de jongvee opfok verdiept zich in de verschillen in kwaliteit van de poeders, geeft Nina Hennes, werkzaam bij Research & Development FrieslandCampina aan. Een belangrijk nutriënt voor het kalf is eiwit. ‘Welk type eiwit zit er in het melkpoeder wat u aan de kalveren voert?’

Lees verder

Kosten jongveeopfok verlagen door levensproductie te verhogen

De opfokkosten van jongvee rendabel maken kan het best door de levensproductie van de melkveestapel te verhogen. Jongveespecialist Margreet van der Holt analyseert de opfok vanuit een andere invalshoek.

Lees verder

Dierenarts Eric van der Velden: ‘longen essentieel voor topproductie’

Niet diarree, maar luchtwegproblemen zijn in de kalverhouderij met stip gezondheidsprobleem nummer één, vertelt dierenarts Eric van der Velden van dierenartsenpraktijk Thewi uit Tilburg.

Lees verder

CAIR: helpt bij het voorkomen van luchtwegproblemen

Bij de keuze voor een melkpoeder draait het om groei en gezondheid van de jongste kalveren. Sinds drie jaar kunnen melkveehouders ook kiezen voor een melkpoeder dat ook nog bijdraagt aan gezonde luchtwegen: CAIR.

Lees verder

Luchtweginfecties zijn kostbaar

Het is naast diarree de belangrijkste aandoening onder jonge kalveren: luchtweginfecties. Belangrijke oorzaken: geen goede biestverstrekking en een gebrekkig stalklimaat. Een systematische aanpak kan veel ellende voorkomen.

Lees verder

Diarree: komt vaak voor maar er is gelukkig veel aan te doen

Diarree is een aandoening die bij veel kalveren regelmatig de kop op steekt. Vaak is er iets aan te doen.

Lees verder

De ingrediënten van Kalvolac nader toegelicht

Caseïnaat, lactoferrine, wei, IMAGRO. Op een etiket van een zak melkpoeder van Kalvolac wemelt het van de ingrediëntnamen. Wat is wat?

Lees verder

Biest: van levensbelang voor een kalf

Een pasgeboren kalf is kwetsbaar. Het bezit géén antistoffen en tijdens de eerste weken werkt het eigen immuunsysteem van een kalf nog onvoldoende om infecties van darmen (diarree) of longen (longontsteking) te bestrijden.

Lees verder
Lees ook

Diarree: komt vaak voor maar er is gelukkig veel aan te doen

Diarree is een aandoening die bij veel kalveren regelmatig de kop op steekt. Vaak is er iets aan te doen.

Lees verder