Kennisbank

We werken nauw samen met boeren, dierenartsen en wetenschappers om onze kennis te vergroten. Kennis die we graag delen.

Gezonde luchtwegen zorgen ervoor dat de dieren goed functioneren. ‘Om de kachel te laten branden heb je zuurstof nodig’, geeft dierenarts Niels Geurts aan.

Kalveren moeten minimaal tot een maand of drie, vier op stro gehouden worden. Daarna is de ligbox met roostervloer aan de beurt, om te voorkomen dat de kalveren te lange klauwen krijgen. Het strohok is echter de beste omgeving voor veel groei en een goede gezondheid, geeft Lieke Janssen, jongveespecialist bij Agrifirm, aan.

| Huisvesting

De voorkeur gaat ernaar uit de kalveren de eerste 14 dagen in de eenlingboxen te houden. Het kalf ligt veilig en daarmee houd je als veehouder de controle over drinken en gezondheid.

| Luchtweggezondheid

Jonge kalveren transporteren en in een nieuwe omgeving plaatsen met kalveren van andere bedrijven is een enorme uitdaging voor de gezondheid. Dierenarts Niels Geurts van Dierenartsenpraktijk Thewi ziet hiervan dagelijks de gevolgen op bedrijven met vleeskalveren. ‘De weerstand daalt, terwijl de infectiedruk stijgt.’ Met deze ervaring kan hij goed duiden waar het in de opfok op melkveebedrijven beter kan.

| Huisvesting

Kalveren moeten droog liggen. Dat lijkt een heel gemakkelijk doel, maar gaat in praktijk nog weleens mis. Kalveren die nat of vochtig liggen hebben een groter risico op luchtwegproblemen en diarree. Zorg er dus voor dat er genoeg droog en schoon stro in de eenlingboxen ligt.

| Huisvesting

Veel veehouders hebben goede ervaringen met huisvesting van kalveren in iglo’s buiten. De infectiedruk is lager dankzij de frisse lucht, echter de jonge kalveren tot 14 dagen zijn kwetsbaar. ‘Is de kwaliteit van het plastic van de iglo goed genoeg?’, legt Lieke Janssen, jongveespecialist bij Agrifirm, als vraag voor.

| Innovatie, Melkpoeder, Trends

Als je weet dat de poedermelk, afhankelijk van het type, anderhalf tot vijf uur ‘onderweg’  is in het kalf kun je de vraag stellen of het niet beter is een kalf drie keer per dag te voeren. ‘Zeker, het geeft meer groei. Maar dan moet je het ook in het weekend doen.’ Een kalverdrinkautomaat zou dan uitkomst kunnen bieden. ‘Maar dat moet wel bij je passen’.

| Huisvesting

Het (goed) schoonmaken en (dan pas) ontsmetten (tegen onder andere crypto)  van de kalverhokjes is essentieel voor een lage infectiedruk en dus minder kans op ziekten. Daarbij helpt leegstand én zon.

| Huisvesting

De eerste veertien dagen in het kalverleven zijn cruciaal voor de gezondheid en daarmee ook voor de hele levensloop van het pasgeboren kalf. De huisvesting heeft daar een grote invloed op. Het kalf verdient een schone, droge en warme huisvesting. In een schone eenlingbox dus, en met een dikke laag stro.

| Melkpoeder

Een overzicht van al onze protocollen bij elkaar: diarree, biest, Opfokkaart, Nutrifizz en meer.