Kennisbank

We werken nauw samen met boeren, dierenartsen en wetenschappers om onze kennis te vergroten. Kennis die we graag delen.

Twee praktische tips van jongveespecialist Johan Verdaasdonk met betrekking tot hygiene om direct toe te passen.

| Huisvesting, Hygiëne

Kalveren liggen gemiddeld zo’n 14 dagen in de eenlingboxen, waarna ze naar de groepshuisvesting verhuizen. Juist die laatste dagen in de eenlingbox, wanneer het kalf al lekker is gegroeid en volop aan de melk is, is het belangrijk dat de box schoon en droog blijft.

| Huisvesting, Hygiëne

Eigenlijk zijn pasgeboren kalveren qua verzorging net baby’s. Ze horen in een zo schoon mogelijke en veilige omgeving te worden gehuisvest. Een paar tips om goed te onthouden voor een zo goed mogelijke start.

Hygiënisch werken voorkomt problemen en bespaart uiteindelijk tijd. De tijd die je als veehouder erin steekt om de hokken en materialen te reinigen en ontsmetten 'verdien' je terug met een probleemloze opfok. Dat werkt wel zo plezierig!

| Biest, Hygiëne

Met de eerste biest krijgt het kalf de hoognodige antistoffen binnen. Voorwaarde is dat de biest schoon gewonnen wordt. Wanneer biest twee uur staat is het aantal bacteriën al met een factor 32 toegenomen.

| Hygiëne

Voor het kalf op de wereld komt tref je als melkveehouder maatregelen om verzekerd te zijn van een goede start. ‘Eén spat mest kan een kalf al infecteren, met diarree als gevolg.’

Praten over het voeren en het verzorgen van de melkkoeien doet Jan Age Wijma bij Agrifirm al zijn hele carriere. Toen zo’n zes jaar geleden de vraag kwam of hij jongveespecialist wilde worden was hij meteen enthousiast. ‘Ik vond het een nieuwe uitdaging en het was eigenlijk ook een verlengstuk van het werk wat ik altijd al deed.’

| Diarree, Huisvesting, Hygiëne

Hygiëne rondom de jongste kalveren komt in vier stappen: de afkalfstal, de biest, de eenlingbox én de veehouder. Wilbert Swinkels is jongveespecialist bij Agrifirm en kan niet vaak genoeg benadrukken dat hygiëne belangrijk is om ziekten zoals kalverdiarree te voorkomen.