Wilbert Swinkels: ‘één spat mest kan een kalf al infecteren’

Hygiëne rondom de jongste kalveren komt in vier stappen: de afkalfstal, de biest, de eenlingbox én de veehouder. Wilbert Swinkels is jongvee­specialist bij Agrifirm en kan niet vaak genoeg benadrukken dat hygiëne belangrijk is om ziekten zoals kalverdiarree te voorkomen.

Schoon kalven

Het begint al voordat het kalf geboren is. ‘Zorg ervoor dat het achterstel van de koe goed schoon is en voor een dikke laag stro in de afkalfstal. Eén spat mest kan een kalf al infecteren’, geeft hij aan. Na de geboorte en het ontsmetten van de navel komt de eerste biest. ‘Ook die moet hygiënisch gewonnen worden’, geeft hij aan. ‘Is de minimelker schoon? En de uier van de koe? Je wilt niet met de biest ook de ziekteverwekkers in het kalf brengen.’

Schoon én gedesinfecteerd

Bij een hygiënische opfok zijn de eenlingboxen schoongemaakt én gedesinfecteerd. ‘Zet de box een paar dagen in het zonlicht, dat is de allerbeste ontsmetting.’ Maak de emmers schoon na het voeren, voegt hij nog toe. ‘Let daarbij ook op melkresten aan de binnenkant van de speen. Hang de emmer op de kop weg.’ Wanneer de kalveren na 14 dagen in het groepshok gaan is ook daar hygiëne belangrijk. ‘Doe de 30 seconden test’, noemt Wilbert. ‘Ga 30 seconden op je knieën in het hok zitten. De overall moet schoon en droog zijn.’ Als je het stro binnen handbereik hebt is het makkelijk opstrooien. ‘Als je dat toch doet, let op signalen van eventuele diarree in de ruimte en langs de muur.’

Doe aan vliegenbestrijding

Naast hygiëne rondom het kalf en de omgeving is het ook van belang om zelf zo hygiënisch mogelijk te zijn. ‘Trek een andere overall en schoeisel aan wanneer je naar de kalveren gaat en doe ook aan vliegenbestrijding, daarmee voorkom je dat ziekteverwekkers van het éne naar het andere kalf worden overgedragen.’

Deel dit artikel