Nieuw jaar, nieuwe kansen?

Ook de eerste maand van 2019 is al bijna ten einde. Terugkijkend naar vorig jaar, kunnen we wel stellen dat het een jaar was met extreme seizoen verschillen. Het begon met een koude winter, wat vervolgd werd met een nat voorjaar. En daaropvolgend een extreem warme en droge zomer! Vervolgens zitten we nu in het winterse seizoen, waarin de koude om de hoek komt verschijnen. Maar hoe gaan we nu met de kou om?
Nieuw jaar, nieuwe kansen?

Goede groei, ondanks koude weersomstandigheden, hoe doen wij dat?

Herkent u het gevoel, rillingen van de kou? Niet alleen u ervaart dit maar ook uw kalf. Zodra de temperatuur onder de 10 ⁰C daalt, betekent dit extra bescherming tegen de kou. Daarom hebben wij al een aantal jaar kalverdekjes in gebruik. Het is een goed hulpmiddel om een kalf in de wintermaanden te beschermen tegen de kou. Aangezien het kalverdekje ervoor zorgt dat een kalf minder energie nodig heeft om zichzelf op te warmen. Hierdoor kan het kalf melk beter omzetten in groei.

Doordat onze kalverdekjes verstelbare banden bevatten, kunnen deze banden elke week versteld worden. Hierdoor wordt voorkomen dat het kalverdekje te strak om het kalf gaat zitten. Een ander voordeel hiervan is, dat het kalverdekje gedurende 1,5 tot 2 maanden om het kalf blijft zitten. Dit vermindert energieverlies van het kalf door stress bij het verhuizen naar een nieuwe groepshuisvesting.

Na gebruik van het kalverdekje wordt deze altijd gewassen, waardoor kruisbesmetting wordt voorkomen.

Gun uw kalf een “Auping” bed!

Naast het dragen van kalverdekjes is een goed en droog strobed ook van essentieel belang. Vooral in de herfst- en winterperiode is het extra belangrijk dat kalveren in een schoon en droog ‘strobed’ gehuisvest worden, want in deze maanden wordt het stro erg snel vochtig. Dat betekent dat er bij ons in deze perioden extra aandacht wordt geschonken aan het opstrooien van de hokken. Waarbij door een schone en droge omgeving het comfort voor het kalf wordt verhoogd. Een goed comfort zorgt voor een verlaagde infectiedruk en stressniveau bij het kalf. Dus gunt u uw kalf ook een Auping bed?

Dus zorgt u ervoor, dat niet alleen u maar ook uw kalf er deze periode warm bij ligt?

Groeten Eline Hoekstra

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Nieuwsbrief

Geen nieuws missen? Abonneer u op de nieuwsbrief.

Volg de ervaringen en kennis van opfokspecialisten en veehouders

Inschrijven