10 tips voor luchtwegproblemen bij kalveren

Naast diarree is de luchtweginfectie de meest voorkomende aandoening bij kalveren. U weet wat dat betekent. Zieke kalveren kosten u geld en kostbare tijd. Vervelende gevolgen voor uw veestapel en dus voor uw bedrijf. We hebben ervaringstips van uw collega-melkveehouders verzameld en de 10 meest ingezonden tips voor u geselecteerd. En willen deze graag met u delen.

Tips over huisvesting

De huisvesting van uw jongvee is van groot belang. Er is veel om rekening mee te houden.

  1. Zorg voor voldoende stro. Gebruik uitsluitend schoon en droog stro. Mest strohokken regelmatig uit. Dit voorkomt broei en dus grote verschillen in temperatuur.
  2. Ruim strohok? Zorg voor een beschut plekje waar kalveren kunnen liggen. Maak bijvoorbeeld een ‘plafond’ van strobaaltjes die je op balken legt, die weer geplaatst zijn op de afscheidingshekken van de strohokken. Zo maak je een soort ‘hut’ waardoor je afkoeling bij de kalveren en tocht en kou-val van bovenaf voorkomt.
  3. Zet geen kalveren met een te groot leeftijdsverschil bij elkaar (een maximaal leeftijdsverschil van 2 weken). De weerstand van jonge dieren is nog in ontwikkeling en oudere dieren kunnen ziektes verspreiden.

Tips over tocht voorkomen

Tocht in de stal is dé grote vijand van de gezondheid van uw kalveren.

  1. Maak met windbreekgaas een grote hut in de eenlingboxen. Een soort van iglo waarmee je de tocht uit de box houdt.
  2. Voorkom acute luchtverplaatsing! Doe regelmatig een proefje met rook om te zien of er niet te veel luchtverplaatsing is. Is die er wel, plaats dan windbreekgaas.

Tips over voeding

Onder andere goede voeding zorgt voor een goede weerstand en dus gezonde dieren. Bij Kalvolac weten we daar alles van.

  1. Zorg dat het kalf binnen een uur na de geboorte minstens drie tot vier liter biest van goede kwaliteit binnenkrijgt. Een kalf heeft de eerste voeding 250 IgG nodig per 40 kilo lichaamsgewicht.
  2. De stelregel bij het verstrekken van biest is; veel, vlug, vaak en vers.

Tips over temperatuur

Een jong leven is gebaat bij warmte. Het pas geboren kalf op de juiste temperatuur houden is daarom van levensbelang.

  1. Leg bij een nat pasgeboren kalfje een handdoek op de rug met daarover een dekje. Na een paar uur kun je de handdoek er makkelijk onderuit trekken. Het vocht is in de handdoek getrokken en het kalf is droog onder een droog dekje. De eerste twee weken houd je ze zo extra warm.
  2. Bij oudere kalveren kun je de rug scheren. Dat helpt tegen zweten.
  3. Voorkom een te lage staltemperatuur, houd de kalveren zelf goed in de gaten en bij twijfel niet denken ‘ik zie het nog even aan’: direct temperaturen en indien nodig ingrijpen.
Deel dit artikel