De eerste biest: veel, vlug, vaak, vers én verrijkt!

Een kalf wordt geboren zonder antistoffen tegen ziekten. Het is dus van levensbelang het kalf zo snel mogelijk, zoveel mogelijk biest te geven.

Een kalf wordt geboren zonder antistoffen tegen ziekten. Het is dus van levensbelang het kalf zo snel mogelijk, zoveel mogelijk biest te geven. ‘Elk uur na het kalven neemt de kwaliteit van biest met 3% af’, vertelt Erwin Hunneman, ­specialist jongvee bij Agrifirm. Wanneer een koe ’s avonds om 23.00 uur kalft en pas om 7.00 uur ’s morgens gemolken wordt  betekent het dat de kwaliteit van de biest met 25% is afgenomen. ‘Dat komt omdat de biest verdunt doordat de koe melk gaat produceren in haar uier.

Het is dus belangrijk om de koe zo snel mogelijk te melken na de kalving.’ Naast veel, vlug, vaak en vers noemt Ger van Wersch, jongvee­specialist Zuid Nederland bij FrieslandCampina verrijkt als vijfde V. ‘Je kunt biest verrijken door bijvoorbeeld gevriesdroogde runderbiest van hoge kwaliteit. Zo kun je matige biest opwaarderen naar hoogwaardige biest.’ Collega Johan Verdaasdonk kan nog een optie noemen om biest te verrijken: ‘door droge koeien te enten. Daarmee zorg je voor extra antistoffen in de biest voor onder andere rota-corona diarree.’

FEIT:
Biestkwaliteit neemt elk uur met 3% af

Fabel: Het maakt niet zoveel uit hoe snel het kalf biest krijgt na geboorte

Deel dit artikel