De ingrediënten van Kalvolac nader toegelicht

Caseïnaat, lactoferrine, wei, IMAGRO. Op een etiket van een zak melkpoeder van Kalvolac wemelt het van de ingrediëntnamen. Wat is wat?

Wei

Wei is een eiwitrijk product dat ontstaat bij de productie van kaas. Na het stremmen van melk wordt van het vaste deel (wrongel) kaas gemaakt; het vloeibare deel is wei. Wei is de belangrijkste eiwitbron in Kalvolac melkpoeders van Nutrifeed. Wei stremt niet in de maag en is voor een kalf een gemakkelijk verteerbaar product. Door die snelle vertering verlaten de wei-eiwitten relatief snel de maag (anderhalf uur), waardoor kalveren eerder ruwvoer en krachtvoer zullen opnemen. En dat stimuleert weer de ontwikkeling van de pens.

Caseïnaat

Caseïnaat is een grondstof die wordt gewonnen uit magere melk, dat weer ontstaat bij de bereiding van boter. Als magere melk wordt aangezuurd, ontstaan caseïne-wrongel en caseïne-wei. Door deze wrongel verder te bewerken en te drogen, ontstaat uiteindelijk caseïnaat: een product dat voor negentig procent bestaat uit eiwit. Caseïnaat  is niet gevoelig voor het stremsel in de lebmaag van een kalf maar wel voor de zure omgeving aldaar. De zuurtegraad van de lebmaag is net na het nuttigen van de melk nog laag, waardoor caseïnaat een beetje stremt. Na een poosje wordt de maag minder zuur, lost caseïnaat weer op en stroomt het door naar de dunne darm. De verblijftijd van caseïnaat in de maag is ongeveer drie uur. Ter vergelijking: voor wei is dit anderhalf uur en voor magere melk zes uur. Caseïnaat zorgt daarmee voor een optimale balans tussen snel en langzaam verteerbare eiwitten.

Lactoferrine

Lactoferrine is een melkeiwit dat in hoge concentraties voorkomt in biest. Het heeft een anti-bacteriële en anti-virale werking. Verder ondersteunt lactoferrine het immuunsysteem en speelt het een belangrijke rol in het ijzertransport: het vergroot daarmee de weerstand van kalveren. Om die redenen wordt het ook toegevoegd aan een aantal Kalvolac melkpoeders van Nutrifeed: Kalvolac Start, Kalvolac Power CAIR en Kalvolac Power. Overigens wordt lactoferrine ook toegevoegd aan kindervoeding van FrieslandCampina. Nutrifeed wint de lactoferrine uit melk van leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina.

IMAGRO

IMAGRO is een mengsel van organische zuren, pro-biotica, pre-biotica en een emulgator.

Organische zuren pakken mogelijke ziekteverwekkers in maag en darmen meteen aan. Bovendien verlagen ze daar de zuurtegraad en dat heeft weer verschillende gunstige effecten, zoals stimulering van bepaalde enzymen (die eiwitten beter verteerbaar maken). Ook bevorderen organische zuren de ontwikkeling van gezond darmweefsel.

Pro-biotica zijn in feite goede bacteriën die in de darmen slechte bacteriën (lees: ziekmakende) verdringen. Pro-biotica produceren bovendien organische zuren, die op hun beurt weer ziekteverwekkers bestrijden.

Pre-biotica zijn het voedsel voor pro-biotica en stimuleren daarmee de groei van pro-biotica. Nutrifeed maakt gebruik van een specifiek pre-biotica: GOS (Galactic Oligo Saccharides). Een product dat ook in kindervoeding van FrieslandCampina wordt toegepast.

Een emulgator helpt het jonge dier om alle beschikbare energie uit het voer te halen, zelfs in minder gunstige omstandigheden. Het verkleint grote vetdruppels voor optimale vertering en ondersteunt het vettransport vanuit de darm naar de bloedbaan.

Deel dit artikel