Geef elektrolyten altijd via een waterbakje

Een dringende oproep van onze jongveespecialist Erwin Hunneman: verstrek water met elektrolyten niet in de speenemmer. “De elektrolyten kunnen in de lebmaag terecht komen en daar juist de pH verstoren”, legt Erwin uit.

Elektrolyten zoals Nutrifizz kunnen een kalf met diarree helpen om de vochtbalans op orde te houden. Lees hier wanneer je elektrolyten inzet. Want door al het extra vocht dat een kalf verliest bij diarree ligt uitdroging op de loer.

Voer elektrolyten niet in de speenemmer.

“Voer Nutrifizz altijd via een emmer of waterbakje, waarbij het kalf de kop naar beneden houdt”, drukt Erwin Hunneman je op het hart. “Van nature is dat de manier waarop een kalf water drinkt. Het water belandt in de pens en dat is de plek waar je Nutrifizz wilt hebben”, legt hij uit. Vanuit de pens kan het kalf het benodigde vocht en de zouten snel opnemen. Voer je het kalf elektrolyten in de speenemmer? Dan is de kans aanwezig dat het dier het niet herkent als water, maar ziet als melk. “De lebmaag heeft een pH van 2. Elektrolyten hebben een bufferende werking. Als deze in de lebmaag komen verhogen deze de pH. Dat beïnvloedt het stremmingsproces van de melk negatief”, legt Erwin uit. Daarnaast kan de lebmaag water niet snel opnemen, wat vervolgens pas in de darmen gebeurt.

Let op bufferende werking & energie

De ene elektrolyt is de ander niet. “Het is belangrijk dat een elektrolytenmix buffert én energie levert. Dit geldt lang niet voor alle mixen die in omloop zijn”, merkt Erwin in de praktijk. Daarom heeft Erwin van alle soorten de bufferende waarde berekend. Vraag jouw jongveespecialist gerust eens naar dit overzicht.

Artikel van:
Erwin Hunneman
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel