1. Bekijk de mest
Zie je dunnere mest, een kalf dat veel meer mest produceert dan normaal of mest met een afwijkende kleur? Dan spreken we van diarree. Let op: de eerste mest van een kalf in de biestfase kan ook afwijkend zijn qua kleur. Deze gelige, stevige mest hoort bij deze fase.
2. Spoor de veroorzaker op
Om te weten hoe je het kalf kunt helpen, is het belangrijk om de oorzaak van de diarree te achterhalen. Bij voedingsdiarree kun je witte of klei-achtige mest zien, maar dat hoeft niet perse. Lees hier hoe je voedingsdiarree voorkomt. Je kunt dus helaas niet met je blote oog zien of het om voedingsdiarree of infectieuze diarree gaat. Jouw jongveespecialist van Kalvolac heeft een sneltest bij zich. Daarmee kun je bij een kalf tot veertien dagen oud de verwekker, zoals Rota, Cryptosporidium, Corona of E-Coli via de mest opsporen. Ook kun je via je dierenarts mestonderzoek laten doen. In onderstaand plaatje zie je welke verwekker in welke periode actief is, wellicht kan dat ook inzicht geven.
Bron : https://www.virbac.nl/Calf-Health-Management/Agentia
3. Voedingsdiarree: zet elektrolyten in
Zie je voedingsdiarree? Vervang dan één melkvoeding door water met Nutrifizz. Deze elektrolyten bevatten energie en buffer. Dit is belangrijk om de kans op uitdroging te beperken. Voer bij voorkeur de volgende voeding weer melk, want dit is een hele belangrijke energiebron voor je kalf. Bekijk hier de aandachtspunten bij het gebruik van elektrolyten. Blijf ook bij voedingsdiarree erg alert op uitdroging en houd je kalf goed in de gaten. Wil het dier niet goed meer drinken? Schakel dan snel met je dierenarts.
4. Infectieuze diarree: blijf melk voeren
Bij infectieuze diarree zit het probleem niet in de vertering, maar in een ziekteverwekker. Bekijk hier alle ziekteverwekkers. Daarom kun je melk door blijven voeren, zodat het kalf nog zoveel mogelijk energie binnenkrijgt. Verstrek daarnaast water met Nutrifizz in een waterbakje. Houd het kalf goed in de gaten. Drinkt het kalf niet goed meer, zie je hoge koorts of diepliggende ogen? Schakel dan snel je dierenarts in om vocht en medicijnen te geven.
5. Noteer en evalueer
Houd de gevallen van diarree goed bij en schrijf op wat je hebt gedaan. De jongveespecialist kijkt vervolgens graag met je mee, bijvoorbeeld in combinatie met je dierenarts. Welke types diarree komen voor? Welke kansen voor verbetering liggen er nog? Vraag hier gerust naar bij jouw jongveespecialist!