Hoe maak je poedermelk het beste aan?

Water is een belangrijk onderdeel van de poedermelk. Jongvee­specialisten Sjaak en Ger geven een paar praktische tips waar aan te denken bij het klaarmaken van poedermelk.

Water van 43 graden is een prima temperatuur om de kalvermelk mee aan te maken. ‘Dat water mag nooit warmer zijn dan 55 graden’, geeft Sjaak de Kleijne, ­specialist jongvee bij Agrifirm aan. ‘Dan maak je de eiwitten kapot.’ Hij vergelijkt het met een gebakken ei. ‘Als dat eenmaal een gebakken ei is blijft dat zo. Wanneer die eiwitten in de melkpoeder kapot gaan door een te hoge temperatuur verliezen ze hun functie in de poedermelk.’

Voor het aanmaken van de poedermelk adviseert hij om goed, schoon water te gebruiken.

Leidingwater of bronwater?

‘Wanneer je bronwater hebt onderzocht en het is goed genoeg om je tank en leidingen mee te reinigen, dan kun je het ook voor de poedermelk gebruiken.’ Bij kalverdrinkautomaten noemt Ger van Wersch, jongvee­specialist bij FrieslandCampina, het belang van voldoende druk bij bronwater. ‘Om daarmee verzekerd te zijn van een goede dosering.’ Om dit zeker te stellen is een voorraadvat of vlotterbak aan te bevelen. ‘Stap bij twijfel over op leidingwater’, adviseert Ger. ‘Het gaat niet over grote hoeveelheden water, maar het is wel heel belangrijk dat de kwaliteit goed is.’

Met een thermostaatkraan heb je altijd water van dezelfde temperatuur.

Deel dit artikel