Hogere groei bij de kalveren en minder diarree

Eline Antonides, melkveehouder in Nederland: “Lekkere, gezonde melkpoeder garandeert hoge groeisnelheden en minder diarree”

De uitdrukking ‘goed begonnen is half gewonnen’ geldt zeker voor het opfokken van kalveren. Op de boerderij van Kees Lekkerkerker en Eline Antonides in Swifterbant wordt niets aan het toeval overgelaten. Ze gebruiken al jaren Kalvolac Unique. “Een voordeel van deze kalvermelk is bijvoorbeeld dat de samenstelling heel constant is”, aldus Eline. “Het is gemakkelijk te mengen en heel stabiel. Met andere woorden, er is geen schommeling in kwaliteit. Dat is precies wat kalveren nodig hebben en het helpt hen sneller groeien. Bovendien vinden ze het lekker.”

Tevreden kalveren

Een andere reden waarom de melkveehouders dit melkpoeder hebben geselecteerd, is dat de kalveren langer verzadigd blijven. “Dat betekent tevreden kalveren.” Op slechts enkele dagen oude leeftijd krijgen de kalveren ook vers water en brokvoer. “Dit stimuleert hen om snel ruwvoer op te nemen”, legt Eline uit, die ook jongveespecialist is bij Friesland Campina. In die hoedanigheid deelt ze regelmatig haar kennis en ervaring over kalveropfok. “Kalvolac Unique biedt de kalveren de optimale balans tussen spijsvertering en groei, dankzij snel verteerbare wei-eiwitten en de langzamer verteerbare caseïnaat. Het resultaat is hogere groeisnelheden bij de kalveren en minder diarree. Onder het assortiment kalvermelkpoeders van Kalvolac is Unique een premium product”, vervolgt Eline. “Het bevat een hoog gehalte aan zuivelproteïnen die volledig door de kalveren kunnen worden verteerd, en 40% kokosolie die zorgt voor snelle energie en antimicrobiële eigenschappen”, vat ze samen, terwijl ze nog één ander belangrijk ingrediënt benoemt, namelijk IMAGRO. “IMAGRO is een combinatie van prebiotica, probiotica en organische zuren die de darmgezondheid ondersteunen.”

Kalven op 22-23 maanden

Het succes van het opfokprogramma wordt weerspiegeld door de afkalfleeftijd van de vaarzen, namelijk 22 tot 23 maanden. “Het jonge vee groeit snel en ontwikkelt zich snel. Hierdoor kunnen ze op jonge leeftijd worden geïnsemineerd”, is de logische verklaring. “Praktisch allemaal worden ze zwanger na slechts één inseminatie.” Op de gemengde akkerbouw- en melkveehouderij worden alle vaarskalveren gehouden. “We hebben een uitvalpercentage van slechts 2% en zeer weinig longproblemen. We zouden daarom kunnen zeggen dat de jongvee-opfok op onze boerderij zeer succesvol is.”

Hygiëne een andere succesfactor

Om terug te komen op de jongste kalveren, naast de keuze van het ideale melkpoeder, welke andere succesfactoren kunt u identificeren? “Hygiëne,” antwoordde Eline, zonder er lang over na te hoeven denken. “Dat is een van mijn echte speerpunten. Het voorkomt het risico van kiemen die zich kunnen verspreiden.” Ze noemde verschillende voorbeelden. “Elk kalf krijgt een nieuwe speen op de speenemmer. Zodra ik klaar ben met melken, trek ik altijd verse handschoenen aan als ik de kalveren voer en we reinigen grondig de hokken waar de kalveren hun eerste twee weken doorbrengen en laten ze bij voorkeur minstens een week leeg.” Na twee weken in de hokken worden de kalveren in kleine groepen op stro in een meervoudige kooi geplaatst. De melkperiode duurt negen weken en nadat ze zijn gespeend, verhuizen ze naar een grotere meervoudige kooi. “Nog steeds op een bed van stro, natuurlijk. Onze kalveren brengen de eerste zes maanden op stro door. Het loont niet om te bezuinigen op jonge kalveren.”

Deel dit artikel