Huisvesting buiten of binnen?

Veel veehouders hebben goede ervaringen met huisvesting van kalveren in iglo’s buiten. De infectiedruk is lager dankzij de frisse lucht, echter de jonge kalveren tot 14 dagen zijn kwetsbaar.

‘Is de kwaliteit van het plastic van de iglo goed genoeg?’, legt Lieke Janssen, jongvee­specialist bij Agrifirm, als vraag voor. ‘Oftewel reflecteert de iglo wel genoeg om te voorkomen dat het geen 60 graden in de iglo wordt wanneer de zon volop schijnt en het buiten 30 graden is.’ Johan Verdaasdonk, jongvee­specialist bij Nutrifeed, wijst ook op een droge omgeving rond de iglo.

‘Lekt de dakgoot van een nabijgelegen stal? Dan kan er gemakkelijk water in de iglo lopen met een nat en koud ligbed tot gevolg.’ In zo’n geval is binnenhuisvesting beter. ‘Kies dan wel die gemakkelijk te verplaatsen zijn, eenlingboxen die je makkelijk schoon kunt maken én die open zijn aan de bovenkant’, noemt Lieke als aandachtspunten. ‘Met een open bovenkant kun je er zelf goed bij en zie je het kalf ook. Dat geeft je in één oogopslag een indruk van de gezondheid van het kalf.’ 

Deel dit artikel