Hygiëne bij het afkalven
Kalverdiarree voorkomen begint in de afkalkstal. Zorg voor een schoon achterstel van de koe. Laat het dier kalven in een dik pak stro of op een afkalfmatras. Eén gram mest kan al voldoende zijn om het pasgeboren kalf te infecteren en infectieuze diarree te veroorzaken. Wees hier dus alert op. Denk daarbij ook aan je eigen laarzen en bedrijfskleding.
Perfecte biest
Geef het kalf direct weerstand mee door het vier liter biest met een brix-waarde van minimaal 23% te geven. Hier laat jongveespecialist Nicolien Spinhoven je het ideale biestprotocol zien.
Bekijk deze video van jongveespecialist Wilbert Swinkels voor nog meer tips om diarree te voorkomen.
Schone huisvesting
Niet alleen de hygiëne in de afkalfstal is belangrijk, dit geldt ook voor de eenlinghuisvesting. Uitmesten, inschuimen, afspoelen en desinfecteren na ieder kalf. Laat de eenlinghuisvesting daarna het liefst een aantal dagen in de zon drogen. Denk ook aan een schone speenemmers met nieuwe speen.
Vlieg extra antistoffen in
Ondersteun je jongste kalveren met antistoffen op darmniveau tegen ziekteverwekkers met de speciale melkpoeder Kalvolac Start. In dit startpoeder zitten antistoffen tegen het Rotavirus, Coronavirus en E.Coli. Lees meer over deze boost voor het immuunsysteem. Je kunt ook overwegen om je droge koeien te enten tegen Rota, Corona, E.Coli of Cryptosporidium. De antistoffen komen dan in de biest terecht, dus wees dan alsnog erg alert op de biestvoorziening.
Schakel hulp in van de jongveespecialist
Vraag Erwin of een van zijn collega specialisten gerust om een advies op maat voor jouw situatie. Zij helpen je graag mee om de weerstand van jouw kalveren te verhogen en de infectiedruk te verlagen.