Kom nooit aan de concentratie melkpoeder

Misschien ben je het ook wel gewend; ’s winters iets dikkere melk voeren. Richting het spenen de melk wat extra verdunnen. En een fors stierkalf wat meer melkpoeder in een liter water geven. “Niet doen”, waarschuwt jongveespecialist Johan Verdaasdonk, die je in dit artikel wijst op de risico’s. Met tips wat je wél kunt doen als je een kalf harder of minder hard wilt voeren.

“Wat voor kalf je ook hebt, je komt nooit aan de concentratie melkpoeder”, gooit Johan gelijk maar de knuppel in het hoenderhok. “Blijf altijd 150 gram melkpoeder in 1 liter water voeren.” Traditiegetrouw zijn er boeren die ’s winters ‘lekker dik’ voeren, zoals Johan dat noemt. Het nadeel bij melk met een hogere concentratie is dat de melk veel meer voedingsstoffen per liter bevat. “De kans is aanwezig dat het kalf deze melk niet allemaal kan opnemen in de dunne darm. Daardoor komen deze voedingsstoffen in de dikke darm terecht. Deze vergiftigen het kalf, wat zelfs tot acute dood kan leiden door deze clostridium”, ziet Johan een enkele keer per jaar. Daarom is water bijvoeren sowieso erg belangrijk.

Zo kun je een kalf wel harder voeren

Heb je een zwaar kalf, bijvoorbeeld een kruisling, die je harder wilt voeren? Zoek het dan echt in de liters melk, adviseert Johan. “Geef nooit meer dan vier liter melk per melkbeurt. Wil je het dier wel meer liters melk geven? Stap dan over op drie keer per dag voeren of onbeperkt, aangezuurde koude melk voeren, de Kalcolac Unlimited.

Een licht kalf extra ondersteunen

Een heel licht kalf, bijvoorbeeld een tweeling of te vroeg geboren kalf, kun je ondersteunen door wat langer melkpoeder te voeren, dus bijvoorbeeld geen negen weken maar elf weken. In deze proef zagen we het effect hiervan. Bij te vroeg geboren kalveren kun je als richtlijn aanhouden: het aantal weken te vroeg geboren is het aantal weken langer melk krijgen. Dus drie weken te vroeg geboren, betekent een drie weken langere melkperiode.”

Geen melk verdunnen

Melk verdunnen, bijvoorbeeld richting het spenen, raadt Johan ook sterk af. “Bij verdunde melk is de kans groter dat de melk in de pens komt. Daar kan de melk gaan rotten en dan zie je de typische klei-achtige mest.” Daarom is zijn advies om het ook hier in liters te zoeken en de liters langzaam af te bouwen zonder de concentratie aan te passen. Bekijk hier meer tips om je kalf probleemloos te spenen.

Tip: check je concentratie met de refractometer

Handige tip om jezelf te controleren: meet je aangemaakte melk met een refractometer. Als de refractometer 15 aangeeft, weet je dat de concentratie exact 150 gram poeder is.

Artikel van:
Johan Verdaasdonk
Jongveespecialst Agrifirm

Deel dit artikel