Luchtwegproblemen? ‘Onderschat die kleine signalen niet’

Een licht hoestje, wat minder levendig dan anders, dof in het haar…… Melkveehouders herkennen aan deze signalen dat hun kalveren niet helemaal goed in hun vel zitten.

Waarschijnlijk hebben ze last van een kleine luchtweginfectie. Zo’n infectie waar ze -als het meezit- vrij snel doorheen komen. Na een paar dagen zijn ze er weer, denk je, hoop je. Echter het kan ook het begin van een zwaardere infectie zijn, van een flinke longontsteking. Zo’n klein dipje in groei kan dan al snel een behoorlijke achterstand in groei betekenen. Terwijl juist de groeiresultaten in de eerste maanden van het kalf cruciaal zijn voor de prestaties later, als oudere koe. En nog wat: schade aan de luchtwegen zijn onomkeerbaar terwijl het één van de meest vitale organen in een koeienleven is. Essentieel voor het halen van hoge levensproducties.

‘Mede doordat wij Kalvolac CAIR verstrekken aan onze kalveren is de voeropname gestegen en behalen wij een maximale jeugdgroei.’

‘Onderschat die kleine signalen niet’, zou ook melkveehouder Teun van den Boom uit Heeswijk-Dinther zeggen. Hij gebruikt al jaren Kalvolac Power CAIR. Melkpoeder met de extra eigenschap de luchtwegen van de kalveren te ondersteunen. Alle beetjes helpen bij het streven ieder kalf gezond groot te krijgen.

Deel dit artikel