Nuchtere kalveren, binnen of buiten?

“Of je de jongste kalveren het beste binnen of buiten kunt huisvesten is afhankelijk van je bedrijfsomstandigheden”, verklapt jongveespecialist Sjaak de Kleijne alvast. Hij deelt zijn tips en aandachtspunten voor een ideale huisvesting van jouw nuchtere kalveren graag met je.

Binnen: let op klimaat
Bij het binnen huisvesten van je pasgeboren kalveren is de infectiedruk altijd hoger dan buiten. Simpelweg omdat er meer luchtwegbacillen te vinden zijn, zeker als er ook oudere dieren in dezelfde ruimte staan. Het voordeel van binnen huisvesten is dat je geen last hebt van regen en wind. Ten opzichte van buiten hoef je dus waarschijnlijk minder stro te gebruiken. Daarnaast is het klimaat erg belangrijk, de kalveren moeten absoluut tochtvrij staan. “Is het klimaat binnen niet op orde? Huisvest je kalveren dan buiten in eenlinghuisvesting”, is het advies van Sjaak.

Buiten: let op instrooien
Als je de kalveren buiten in iglo’s of eenlingboxen hebt staan is de infectiedruk lager. Eenlingboxen die van de grond afstaan, zijn wat warmer voor het kalf. Mede omdat urine en regenwater weglopen. Bij iglo’s geldt dat niet en is het dus extra belangrijk om dik in te strooien. Om het kalf tijdens het drinken te beschermen tegen regen is het wellicht een optie om een afdak boven de uitloop van de iglo te maken.

In deze video legt Johan je uit welk type eenlingbox je het beste kunt kiezen.

‘Leegstand belangrijker dan uitmesten’
Voor welk systeem je ook kiest, het is belangrijk dat een kalf start in een schone huisvesting. Daarbij vindt Sjaak leegstand nog belangrijker dan uitmesten. “E.Coli, het rota- en coronavirus hebben een gastheer nodig om te overleven. Als die gastheer er niet is, gaat de bacterie of het virus dood. Dit duurt zo’n twee tot drie weken”, aldus Sjaak, die daarom pleit voor minimaal veertien dagen leegstand. In de ideale situatie heb je daarom 12 tot 15% van het aantal melkkoeien aan kalverhuisvesting. Drogen in de zon is ook erg effectief, want ook UV-straling kan bacteriën doden. Voor parasieten zoals Cryptosporidium geldt dit helaas niet, deze eitjes kunnen overleven zonder gastheer. “Deze eitjes gaan pas kapot bij 90°C. Daarom gebruiken sommige boeren een vuurbrander om heel kort de vloer te raken als je de kalveren buiten huisvest”, geeft Sjaak als tip.

Bekijk hier meer tips voor een goede hygiëne bij je jongste kalveren.

Houd mest weg
“Zorg dat mest niet in een kalf komt.” Dat is het belangrijkste dat Sjaak je mee wil geven als het gaat om de huisvesting van je kwetsbare jongste kalveren. “Stop na de geboorte geen vieze hand in de bek van het kalf. Rijd niet met je kruiwagen de afkalfstal en vervolgens de iglo in. Ga met je laarzen niet van de koeien naar de kalveren”, somt hij op als voorbeelden. De juiste hygiëne is erg belangrijk voor een ideale start van je kalveren, merkt ook melkveehoudster Cynthia. “Mede dankzij het beter schoonmaken van de iglo’s en standplaatsen zijn onze problemen met diarree veel minder geworden”, vertelt Cynthia in deze vlog.

Artikel van:
Sjaak de Kleijne
Jongveespecialist Agrifirm

Deel dit artikel