Start nu al met biestmeting
Haal je brixmeter uit de kast. Zeker als je voor een afkalfpiek staat, is het goed om alvast biest te checken. Is de brixwaarde lager dan 23? Dan kun je nu nog sleutelen aan het droogstandsrantsoen. Het voordeel van een afkalfpiek is dat je ook een grotere groep droge koeien hebt en dus makkelijker een rantsoen in de voermengwagen maakt.
Zorg voor voldoende huisvesting
Een open deur: maar zorg voor voldoende individuele huisvesting van je kalveren. Maak desnoods nu nog wat hokken bij of kijk of je wellicht tweedehands nog wat eenlinghuisvesting kunt vinden.
Frisse biest en water
Bewaar je biest in de koelkast en niet naast de melktank. Vries biest die over is in. Bij voorkeur in halve liter flessen, zodat je ze snel kunt ontdooien. Tip: noteer de brixwaarde op de fles. Zorg ook dat elk kalf na de biestperiode vers en schoon water krijgt. Zeker als kalverdiarree op de loer ligt is dat enorm belangrijk.
Gaat het mis? Schakel dan snel
Een afkalfpiek betekent een hogere infectiedruk. Zie je diarree? Schakel dan snel. Neem contact op met je dierenarts of de jongveespecialist. Met de sneltest van je jongveespecialist zie je direct met welke ziekteverwekker je te maken hebt. Zo kun je snel en op de juiste manier ingrijpen.
Blijf secuur en consequent hygiënisch werken
Blijf consequent en secuur werken, juist nu je druk bent met veel geboortes. Kijk bij voorkeur vooraf nog eens goed naar je protocollen, zeker als meerdere mensen de kalveren voeren. Vraag ook je jongveespecialist gerust om hier eens in mee te kijken.