Zeven tips voor je groepshuisvesting

Reduceer de luchtsnelheid, pas je huisvesting aan op het type drinksysteem en zorg bij voorkeur dat je machinaal kunt uitmesten. Dat is belangrijk voor een prettige groepshuisvesting van je kalveren vanaf twee weken leeftijd.

  1. Huisvesting bepaalt je drinksysteem
    Je wensen en de beschikbare of realiseerbare huisvesting bepaalt je drinksysteem in de groepshokken. Bij een drinkautomaat kun je werken met groepen tot wel twintig dieren. Als je werkt met een melkbar zijn de groepen in de praktijk maximaal 12 dieren groot. Lees hier waar je op moet letten.
  2. Machinaal uitmesten
    Dagelijks instrooien en regelmatig uitmesten is essentieel om een prettig lig- en leefklimaat te creëren. Maak het jezelf makkelijk, dus zorg bij voorkeur dat je machinaal kunt uitmesten.
  3. Drie vierkante meter per kalf
    Voor de groepshokken van deze leeftijd geldt de richtlijn van minimaal 3 m2 ligoppervlak per kalf.
  4. 7 kuub luchtinhoud per kalf
    Qua luchtinhoud geldt de richtlijn van vijf tot zeven m3 per kalf.
  5. Luchtvochtigheid < 80%
    In de groepshokken ligt de luchtvochtigheid idealiter op maximaal 80%.
  6. Luchtsnelheid maximaal 0,3 meter per seconde
    Verlaag de luchtsnelheid, bijvoorbeeld met overdruk, tot maximaal 0,3 meter per seconde op schofthoogte van het kalf. Hogere luchtsnelheden voelen voor het kalf als tocht.

7. Meten is weten
Benieuwd hoe het zit met de luchtsnelheid, luchtstromen en ammoniakgehalte in jouw groepshuisvesting? Neem dan contact op met de jongveespecialist in jouw regio. Hij of zij kan dit voor je meten en je advies op maat geven.

Artikel van:
Sjaak de Kleijne
Jongveespecialist Agrifirm

Deel dit artikel