Snel herstel, ondanks een pijnlijke ingreep

Het onthoornen van kalveren is een ingreep die pijn en stress bij het kalf kan meebrengen. Om pijnsignalen, stress en zelfs een verminderde groei te voorkomen, is het van belang om het pijnniveau zo laag mogelijk te houden. Maar hoe kan je dit aanpakken?
Snel herstel, ondanks een pijnlijke ingreep

Eerst even wennen

Bij ons op het bedrijf laten wij de kalfjes door onze dierenarts onthoornen. Dit wordt meestal samengenomen met de maandelijkse drachtcontrole. Hierbij vinden wij het erg belangrijk dat er weinig stress aanwezig is bij de kalveren. Want één stressperiode per ronde, voorkomt een verminderde groei bij de kalveren. Daarom onthoornen wij onze kalveren pas wanneer ze gewend zijn aan de nieuwe groepshuisvesting.

Langwerkende pijnstiller

Tijdens het onthoornen controleert de dierenarts gelijk op aanwezigheid van navelbreuken en bijspenen. Na het onthoornen van de kalveren dient de dierenarts een langwerkende pijnstiller toe. Deze pijnstiller zorgt ervoor dat de kalveren de volgende dagen weinig hinder ondervinden van de ingreep en weer vlot gaan drinken en eten.

Een lokale verdoving is na 1,5 uur al uitgewerkt. Terwijl de kalveren tot wel minstens twee dagen na de ingreep nog pijn hebben. Met een langwerkende pijnstiller kan deze pijnlijke periode na het onthoornen overbrugd worden. Hierdoor zien wij dat onze kalveren sneller weer hun kop door het voerhek steken en beginnen met vreten. Ook stappen de kalveren eerder naar de drinkautomaat, waarbij een verminderde opname van melk minimaal is.

Sinds 1 januari 2018 is het voor ieder melkveebedrijf verplicht om langwerkende pijnbestrijding toe te passen. Daarmee is het een eis geworden in Foqus Planet. Maar voor die tijd pasten wij ook al de langwerkende pijnbestrijding toe, aangezien wij er toen al het voordeel van inzagen.

Bij het gebruik van een langwerkende pijnbestrijding, zien wij dus dat onze kalveren eerder weer op de benen staan. Wat valt er bij uw kalveren op, na het gebruik van een langwerkende pijnbestrijding na het onthoornen?

Groeten Eline Hoekstra

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Nieuwsbrief

Geen nieuws missen? Abonneer u op de nieuwsbrief.

Volg de ervaringen en kennis van opfokspecialisten en veehouders

Inschrijven