Biest: van levensbelang voor elk kalf

Een pasgeboren kalf is kwetsbaar. Het kalf heeft geen natuurlijke antistoffen en het immuunsysteem is de eerste weken nog onvoldoende ontwikkeld om infecties in de darm (diarree) of longen (pneumonie) te bestrijden. Kalveren moeten daarom zo snel mogelijk na de geboorte biest krijgen. Biest bevat hoge concentraties antistoffen (IgG) die het kalf beschermen. Daarnaast bevat de biest energie, eiwitten, mineralen, vitaminen en stoffen die een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de dunne darm.

Boek jouw GRATIS fitte kalveren check afspraak nu!

Biest

Minimaal drie tot vier liter biest van goede kwaliteit voor uw kalf

Zorg ervoor dat uw kalf minimaal het volgende krijgt:

  • Drie tot vier liter biest van goede kwaliteit binnen een uur na de geboorte (vuistregel voor de hoeveelheid: tien procent van het geboortegewicht van het kalf).
  • Nog eens twee liter binnen acht uur en nog eens twee binnen 24 uur.

Oftewel in totaal tussen de zeven en acht liter in de eerste 24 uur, waarbij alleen biest wordt verstrekt vanaf de eerste melking. Zo krijgt uw kalf voldoende voedingsstoffen binnen om direct na de geboorte een goede weerstand op te bouwen. Een snelle biestvoorziening is letterlijk van levensbelang: de opname van antistoffen door een kalf via de biest werkt direct na de geboorte het beste. Binnen twaalf uur is de opname van antistoffen gehalveerd en na 24 uur is er geen opname meer van antistoffen uit de biest in het bloed.

IgG concentratie in biest

Biest van goede kwaliteit bevat minimaal 50 gram IgG per liter. De eerste biest bevat de hoogste IgG-concentratie; in de tweede biest is deze concentratie al gehalveerd. Niet elke koe produceert hoogwaardige biest. Met behulp van een zogenaamde biestmeter is het mogelijk om in één oogopslag de kwaliteit van de biest af te lezen. De meter bepaalt de densiteit van de biest (totaal drogestofgehalte in termen van vet, eiwit en lactose).

Antilichamen in biest met hoge dichtheid

Biest met een hoge dichtheid is rijk aan antilichamen. U kunt ook een zogenaamde refractormeter gebruiken die de brekingsindex meet. Deze index is weer een maat voor het IgG-gehalte van de biest. Biest van goede kwaliteit kan worden ingevroren en blijft daardoor beschikbaar voor andere kalveren. Ontdooi biest niet in de magnetron, maar warm het gewoon geleidelijk op (au-bain-marie

 

Biest van slechte kwaliteit

Biest van slechte kwaliteit is vaak het gevolg van het rantsoen dat tijdens de droogstand aan de drachtige koeien wordt gegeven. In een ideale droogstand houdt een koe haar opname van droge stof op peil tot aan de afkalfdag. Dit kan echter alleen als de koe 24 uur per dag de beschikking heeft over smakelijk rantsoen. De kwaliteit van de biest wordt ook beïnvloed door het ruw eiwitgehalte van het rantsoen en de aanwezige hoeveelheid mineralen en vitaminen.
Komen ondanks al deze maatregelen regelmatig diarree en luchtweginfecties voor op uw bedrijf, maak dan een afspraak bij uw  jongveespecialisten. Zij helpen u bij het analyseren van uw bedrijfsvoering: van droogstand tot biestverstrekking en van hygiëne tot huisvesting.

Meer weten over biest?

Biest: een uniek gezondheidsproduct met een cruciale link naar droogstand

Biest, graag zonder bacteriën

Waarom is de biestkwaliteit en het snel verstrekken van biest zo belangrijk?

Aan het woord: jongveespecialist Johan Verdaasdonk: ‘ik ben vraagbaak en klankbord’

Video | Tips voor het ontdooien van biest

Blog Rachelle: Biest dilemma