Huisvesting moet voldoen aan de behoefte

De eerste veertien dagen in het leven van een kalf zijn cruciaal voor de gezondheid van het dier en zijn toekomstige ontwikkeling. De accommodatie heeft een grote invloed. Het is essentieel dat de huisvesting van jongvee qua leeftijd en type huisvesting voldoet aan de behoeften van de dieren. Kalveren groeien gezonder op als de huisvesting niet overvol zijn, goed geventileerd de juiste temperatuur heeft, goed gedraineerd en schoon zijn. Dieren van verschillende leeftijdsgroepen moeten niet samen gehuisvest worden.

Boek jouw GRATIS fitte kalveren check afspraak nu!

Huisvesting

Temperatuur

Kalveren moeten een constante lichaamstemperatuur hebben van rond de 38,8⁰C. Is de temperatuur lager dan 15⁰C. het kalf moet extra energie verbranden om warm te blijven dit heeft effect op de groei en weerstand, maar kalveren zijn ook zeer gevoelig voor de effecten van hittestress bij temperaturen tot 28⁰C of hoger. Hittestress zorgt ervoor dat het kalf energie gebruikt om overtollige warmte uit zijn lichaam af te voeren, wat resulteert in minder gewichtstoename, verminderde gezondheid en moeite met het bereiken van groeidoelstellingen voor leeftijd.

 

Verse Lucht

Het is belangrijk om voldoende frisse lucht en ventilatie in de huisvesting te hebben. Frisse lucht wordt in een stal gebracht om opgehoopte warmte, vochtigheid, ziekteverwekkers in de lucht en schadelijke gassen te verwijderen en te verdunnen. De aanbevolen frequentie van luchtverversing is o.a. afhankelijk van het seizoen, de stal en de leeftijd van de dieren.  Wilt u de ventilatie in uw stal checken? Neem dan contact op met onze jongveespecialist.

Meer weten over huisvesting?

Huisvesting, Hygiëne, Melk fase, Nieuws | 11 mei 2023

Aan het woord: jongveespecialist Erwin Hunneman: ‘Snel resultaat zien, dat is het mooist’

Huisvesting, Nieuws | 6 april 2023

Eenlingboxen: beter teveel dan te weinig

Huisvesting, Hygiëne, Nieuws | 6 april 2023

Schone hokjes, maar hoe zit het met het afkalfhok?

Huisvesting, Melk fase, Nieuws | 6 april 2023

Wat zijn de ervaringen met de kalverdrinkautomaat?

Huisvesting, Nieuws | 6 april 2023

Huisvesting buiten of binnen?

Ademhalingsproblemen, Huisvesting, Nieuws | 6 april 2023

Hoeveel stro is genoeg? Doe de knieproef!