De meerwaarde van samenwerken

“De opfok van een kalf naar vaars stopt natuurlijk niet op het moment dat het kalf geen melk meer krijgt: de hele periode tot aan het moment van afkalven moet op orde zijn. En dat is ook precies ons werkterrein.”
De meerwaarde van samenwerken

Aan het woord is Johan Verdaasdonk, jongveespecialist bij Kalvolac. Kalvolac telt in totaal vier jongveespecialisten. Het team werkt onderling nauw samen maar zoekt ook samenwerking met andere partijen die regelmatig bij melkveehouders over de vloer komen. “Denk aan dierenartsen. Maar ook aan mengvoederbedrijven. Goed voorbeeld is Agrifirm. De jongveespecialisten van Kalvolac maken, samen met de jongveespecialisten van Agrifirm, onderdeel uit van de rundveeteams van Agrifirm.” Die constructie heeft een duidelijke meerwaarde. “Je kunt problemen bij de bron aanpakken. Een voorbeeld? Laatst was er een bedrijf dat kampte met een matige biestkwaliteit. Dat is vaak op te lossen met aanpassingen in de voeding tijdens de droogstand.

Niet alleen het terrein van een jongveespecialist van Kalvolac, maar óók van een rundvee-adviseur van Agrifirm. Er is vervolgens contact gezocht met de betrokken adviseur en het probleem is aangepakt.”

Oren en ogen

De rundvee-adviseurs fungeren voor de jongveespecialisten als oren en ogen in het veld. Vraagstukken rond de opfok komen daardoor eerder in beeld, vertelt Verdaasdonk. “In het verleden drukten we onze melkveehouders altijd op het hart: wanneer er problemen zijn, neem dan alsjeblieft contact met ons op. Dat werkt vaak goed, maar niet altijd. In het overleg tussen jongveespecialisten en rundvee-adviseurs komen met grote regelmaat specifieke praktijkkwesties aan de orde. Wij nemen vervolgens contact op met deze bedrijven en kunnen aan oplossingen werken.”

“De rundvee-adviseurs van Agrifirm zijn onze oren en ogen in het veld. ”

Hygiëne en huisvesting

Twee zaken komen volgens Verdaasdonk vaak terug tijdens de eerste levensmaanden van kalveren: aandoeningen aan de luchtwegen en infecties in de darmen. “Het voorkomen van diarree begint met een goede hygiëne”, aldus Verdaasdonk. Omdat melkveehouders, mede onder invloed van de fosfaatwetgeving, minder kalveren aanhouden, daalt de infectiedruk op melkveebedrijven. “Daarmee zie je ook het aantal bedrijven dat kampt met diarree iets teruglopen.”

Longproblemen zijn vaak terug te voeren op de manier van huisvesten. “Op ieder bedrijf is het vertrekpunt anders. Liggen de kalveren binnen of buiten? Is er sprake van natuurlijke ventilatie of van mechanische ventilatie? Het is telkens zoeken naar de juiste oplossingen binnen de bestaande situatie.”

"In het onderlinge overleg komen specifieke kwesties aan de orde"

CAIR kan uitkomst bieden

Bij longproblemen kan ook Kalvolac Power CAIR uitkomst bieden: een product dat lactoferrine bevat (een eiwit dat het immuunsysteem ondersteunt) én een mix van kruiden en etherische oliën (ter ondersteuning van de luchtwegen van kalveren).

 

Overstap-service

Wilt u ook uw kalveren van Kalvolac laten genieten? Maak dan gebruik van de overstapservice. In 3 stappen weet u precies welk product het beste bij u en uw kalveren past.

Lees meer

Neem contact op

Wilt u meer informatie of een persoonlijk advies? Neem contact op met één van onze opfokspecialisten.

Contactformulier
Klik hier
Lees ook

Diarree: komt vaak voor maar er is gelukkig veel aan te doen

Diarree is een aandoening die bij veel kalveren regelmatig de kop op steekt. Vaak is er iets aan te doen.

Lees verder