Voorkom luchtwegproblemen

Elke melkveehouder herkent de symptomen bij kalveren: hoesten, koorts, kortademigheid, lusteloosheid, verminderde eetlust, vuile neuzen, ruwe vacht en natte, rode ogen. Dit zijn allemaal indicatoren van luchtwegproblemen. Belangrijke oorzaken van luchtweginfecties zijn het bovine respiratoire syncytieel virus (BRSV), pasteurella, BVD, longworm en salmonella. Volgens cijfers van de Gezondheidsdienst kosten luchtwegproblemen de gemiddelde melkveehouder tussen de 45 en 55 euro per kalf per jaar. De kosten hebben betrekking op morbiditeit, hoge medicijnkosten, verminderde groeisnelheden en lagere melkproductie later in het leven. Bovendien betekenen kalveren met luchtweginfecties veel meer werk voor de melkveehouder.

Boek jouw GRATIS fitte kalveren check afspraak nu!

Luchtweggezondheid

Colostrum als  basis

Het voorkomen van luchtweginfecties begint met biest van goede kwaliteit. Zorg ervoor dat uw kalveren binnen een uur na de geboorte minimaal twee tot vier liter biest van goede kwaliteit opnemen (vuistregel voor het volume: tien procent van het geboortegewicht van het kalf); nog eens twee liter binnen acht uur en nog eens twee binnen 24 uur. Dat wil zeggen in totaal zeven tot acht liter gedurende de eerste 24 uur waarin pas vanaf de eerste melkbeurt biest wordt gevoerd. Zo krijgt uw kalf gegarandeerd voldoende essentiële voedingsstoffen om direct na de geboorte voldoende weerstand op te bouwen.

Tips voor gezonde luchtwegen:

  • Probeer diarree te vermijden, want diarree is vaak de toegangspoort tot luchtweginfecties. Goed biestmanagement is een essentiële stap. Zorg ook voor een schone afkalfstal en plaats pasgeboren kalveren in een kalverbox
  • Isoleer pasgeboren kalveren van oudere dieren. Oudere dieren hebben al resistentie opgebouwd tegenziekteverwekkers, maar kunnen voor anderen toch een bron van ziekteverwekkers zijn
  • Denk aan het klimaat in de veestal. Lage temperatuur in combinatie met hoge luchtsnelheid hebben een negatieve invloed op de weerstand van de dieren
  • Isoleer pasgeboren kalveren van oudere dieren. Oudere dieren hebben al weerstand opgebouwd tegen ziekteverwekkers, maar kunnen nog steeds een bron van ziekteverwekkers zijn voor anderen.
  • Houd het klimaat in de koeienstal in gedachten. Lage temperaturen in combinatie met hoge luchtsnelheden hebben een negatieve invloed op de weerstand van de dieren.

CAIR® Innovation

Kalvolac Power CAIR® helpt u om de meest optimale opfok met maximaal resultaat te bereiken. Deze kalvermelkpoeder bevat het unieke ingrediënt CAIR®, dat de gezondheid van de luchtwegen ondersteunt. CAIR® is een mix van kruiden en etherische oliën die bijdragen aan het natuurlijk reinigend vermogen van de longen en vrije luchtwegen.

Hierdoor ervaren uw kalveren minder luchtwegproblemen en zien we een toename in ruwvoer en krachtvoer.

Kalvolac CAIR® product

Kalvolac Power CAIR®

Is een premium kalvermelkpoeders voor opfokkalveren die direct na biest gebruikt kan worden.Kalvolac Power Cair® bevat 100% zuivel eiwit waarvan 1/3 afkomstig is van caseïnaat voor de langzamere vertering en is verrijkt met bioactieve lactoferrine die het immuunsysteem extra ondersteund. Daarnaast bevat de kalvermelkpoeder  het unieke ingrediënt  CAIR® die de luchtwegen ondersteund.

    • Bevat CAIR®
  • 100% melkeiwit
  • IMAGRO® darmgezondheidsformule
  • Bio-actieve lactoferrine: ondersteuning imuunsysteem
Meer informatie

Meer weten over luchtweggezondheid?

Diarreepreventie en -behandeling bij Kalveren: De Kracht van Kalvermelkpoeder

Diarree bij Kalveren: Beter voorkomen, dan genezen

Biest: een uniek gezondheidsproduct met een cruciale link naar droogstand

Wilbert Swinkels: ‘één spat mest kan een kalf al infecteren’

Hoeveel stro is genoeg? Doe de knieproef!

Biest, graag zonder bacteriën