Biest bewaren, laat bacteriën het niet verpesten

Biest winnen, de kwaliteit meten en voeren van biest zijn de eerst stappen na de geboorte in het ‘biestproces’, maar de kunst is daarna nog net zo nauwkeurig om te blijven gaan met biest. Bijvoorbeeld wat betreft het bewaren en opwarmen van biest. Daar weten onze jongvee­specialisten wel raad mee!

Hoe kun je biest het best bewaren en opwarmen?

De eerste biest is de allerbeste biest. Deze bewaren en ook nog een tweede, of zelfs derde voerbeurt aan de kalveren geven is dus echt een aanrader. Maar dan moet de biest wel goed bewaard worden. ‘De bacteriegroei in warme biest is enorm’, geeft Erwin aan. ‘Wanneer biest twee uur staat is het aantal bacteriën  met de factor 32 toegenomen.’ Zorg dus voor een koelkast waar de biest in bewaard kan worden.’ Opwarmen kan het best op een ‘au bain-marie’ manier, een warm ‘waterbad’ van maximaal 60 graden waarin de biest langzaam opwarmt. ‘Zet de emmer biest in een emmer met het warme water’, geeft Erwin als voorbeeld. ‘Of gebruik een zinken emmer’, adviseert Johan. ‘Die warmen sneller op. Plastic isoleert.’ Het water mag niet te warm zijn, en de magnetron gebruiken om te ontdooien is helemaal uit den boze. ‘Dan gaan de antistoffen kapot.’ Biest kan ook gemakkelijk in de diepvries bewaard worden. Het kan een idee zijn om deze biest ’s nachts op te warmen. ‘Zodat je een pasgeboren kalf toch snel wat kan geven zonder dat je de koe hoeft te melken’, oppert Erwin.

85% van de robotmelkers heeft meer dan 100.000 kiemen in de separatiemelk

Waar moeten robotmelkers aan denken bij biest?

Melkveehouders met een melkrobot kunnen een koe snel de eerste keer melken. ‘Denk aan de hygiëne!’, aldus Erwin. ‘Zorg voor een schone dumpemmer, of maak de dumpemmer extra schoon wanneer die enkele dagen niet is gebruikt.’ Er kan nog een restje melk van een andere koe inzitten, noemt Johan extra. ‘Uit onderzoek blijkt dat bij slechts 15% van de robotmelkers er minder dan 100.000 kiemen in de separatiemelk zit’, aldus Johan die nog een tip heeft om de biest zo kiemvrij mogelijk te houden: ‘haal de warme biestmelk zo snel mogelijk uit de emmer. In die warme biest groeien bacteriën, met de antistoffen geef je een kalf  dan meteen ziekteverwekkers mee en dat is natuurlijk niet de bedoeling.’

Fabel: Een goede manier om biest te ontdooien is in de magnetron.