IMAGRO: Gezonde darmen, gezonde kalveren

Een goede vertering van de melk levert, naast biest, een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de kalveren. De darmgezondheidsformule IMAGRO ondersteunde de vertering in de maag en dikke darm al, en door de verrijking met een emulgator, nu ook de vertering in de dunne darm. Hierdoor ondersteunt de vernieuwde Kalvolac het gehele verteringsstelsel optimaal, met meer groei en minder diarree als resultaat.

Hans Maas
Development ­specialist

Kwetsbaar verteringssysteem

Het verder verfijnen en verbeteren van kalvermelkpoeder is een doorlopend proces, geeft Hans Maas, werkzaam bij Research and Development bij FrieslandCampina Ingredients Animal Nutrition aan. ‘De jonge kalveren hebben nog niet een volledig ontwikkeld verteringssysteem. Ze zijn dus heel kwetsbaar en fouten of onvolkomenheden in hun voeding zorgt meteen voor gezondheids­problemen.’ Met het vernieuwde darmgezondheidsformule IMAGRO in Kalvolac is er  een belangrijke stap gezet in het verder optimaliseren van kalvermelkpoeder.

Slimme ingrediënten

Maas geeft aan dat er in de bestaande melkpoeders al verschillende ingrediënten zijn verwerkt die zorgen voor een gezonde groei. Organische zuren bijvoorbeeld. ‘Die zorgen voor een lagere pH in de maag. Daardoor werken de enzymen beter en het zuur bestrijdt ziekteverwekkers zoals Salmonella en E. coli.’ Hij noemt ook de probiotica en prebiotica als waardevolle bestanddelen. ‘Probiotica zijn goede darmbacteriën die slechte darmbacteriën verdringen. Prebiotica stimuleert de groei van probiotica.’

Plus een emulgator

De genoemde ingrediënten werken vooral in de maag van het kalf en de dikke darm, voegt Maas toe. ‘We hebben in de IMAGRO nu ook een bestanddeel toegevoegd die positief werkt op de vertering in de dunnen darm: emulgator.’ De emulgator in de kunstmelk helpt bij de vertering van de vetdruppels die de maag passeren en in de dunne darm terecht  komen. Technisch: de emulgator zorgt voor een fijnere verdeling en betere vertering van het vet. Het helpt de galzouten grote vetdruppels te verkleinen en het transport van vet vanuit de darm naar de bloedbaan. Op deze manier kan het vet in de kunstmelk beter verteerd worden en kan alle energie in voer besteed worden. Bij jonge dieren zijn deze componenten nog niet heel goed ontwikkeld, een emulgator levert daarmee een belangrijke bijdrage in de vetvertering.

Meer energie, meer groei

‘Dat resulteert in een betere energievoorziening bij het kalf en daardoor hebben de kalveren een betere groeiprestatie’, aldus Maas die dit kan onderbouwen met cijfers uit een praktijkproef. ‘De kalveren die gevoerd werden met Kalvolac inclusief het vernieuwde IMAGRO groeiden 50 gram per dag harder en vooral gunstig: ze hadden een diarree score van 4% tegenover 23% bij de groep kalveren die deze melkpoeder niet kregen. De met Kalvolac IMAGRO gevoerde kalveren hebben dus een gezondere vertering en meer groei.