Wietske Meester: ‘Gladdere vachten en betere prestaties’

Het melken van een gezonde en sterke koe begint met de gezonde opfok van jonge kalveren. Germ, Wietske en zoon Sietse de Boer – ook wel bekend als het De Boer-Meester partnerschap uit Menaldum in Nederland – houden zich strikt aan de regels voor de opfok van jongvee. Voor Wietske zijn “een gestructureerde aanpak van het werk en verbeteringen waar mogelijk” beslissende factoren. “We proberen alles uit te sluiten wat kan leiden tot problemen.”

Minimaliseren van luchtwegproblemen
Minimaliseren van luchtwegproblemen “Mijn roots liggen niet in de melkveehouderij,” legde Wietske Meester uit, nadat ze een half uur gepassioneerd had gesproken over de kalveropfok, waarvoor ze verantwoordelijk is op hun boerderij met ongeveer 130 melkkoeien. “Ik ben niet opgegroeid in de melkveehouderij, ik ben erin gegroeid. Ik lees alles wat ik kan vinden over het onderwerp en stel altijd vragen. Is er ruimte voor verbetering?” Deze melkveehouder staat altijd open voor verbeteringen. Achttien maanden geleden begon ze haar kalveren Kalvolac CAIR-poedermelk te voeren. “Omdat luchtwegproblemen altijd een groot probleem waren in de winter.” Na verschillende veranderingen te hebben aangebracht aan de huisvesting, en na een rooktest door hun Agrifirm-adviseur, besloten ze CAIR melkpoeder een kans te geven. “We zagen meteen verbetering. De kalveren groeien nu sneller en komen meer aan,” bevestigde ze, zonder enige twijfel. “Hun vachten zijn gladder en ze presteren beter.”

Flesvoeding drie keer per dag
De 50 tot 60 kalveren die ze elk jaar opfokt, krijgen gedurende de eerste drie dagen biest volgens een vast protocol. “Tijdens de eerste voeding krijgen ze twee flessen, daarna één fles biest drie keer per dag.” Deze melkvoeding wordt gevolgd door een fles poedermelk drie keer per dag. “Elke fles bevat 2 liter. Ik haal de melk uit de automatische drinkmachine,” legde ze uit over haar werkmethode. “Op die manier zijn de temperatuur en de water-poederverhouding altijd consistent. Een ander voordeel is dat als Germ de kalveren moet voeren in plaats van ik, ze toch hetzelfde te drinken krijgen.” De melkveehouder legde haar voorkeur uit voor het flesvoeren van de jongste kalveren. “Het kost meer tijd dan met emmers, maar het stelt me in staat om te zien hoe snel ze drinken en ik weet zeker dat ze hun volledige rantsoen hebben gehad.”
Hygiëne is essentieel

Na twee weken verhuizen de kalveren naar groepsaccommodatie waar de automatische drinkmachine 8 liter melk per kalf per dag levert. En de Kalvolac CAIR wordt ook via dezelfde machine geleverd. “Het is nooit klonterig en het mengsel is altijd glad”, merkte ze op, eraan toevoegend dat ze altijd bijzondere aandacht besteedt aan hygiëne in en rond de machine. “Ik maak de machine mond elke dag schoon en vervang de tepels en slangen elke vier weken. Hygiëne is vooral belangrijk in de zomermaanden, om diarree te voorkomen.”

Wietske legt eerst een lege melkpoederzak op de vloer van de individuele hokjes, bedekt met stro, om tocht te voorkomen. Als de temperatuur onder de 10 graden Celsius daalt, heeft elk kalf zijn eigen deken en op de dag van de geboorte wordt er een warmtelamp in het hokje geplaatst. Vanaf dag één heeft elk kalf zijn eigen waterbak die elke dag wordt ververst, waaraan een kommetje kalfsmuesli wordt toegevoegd na de colostrumperiode.

Nauwkeurige administratie
Naast een correcte aanpak van haar werk, houdt Wietske ook zeer nauwkeurige administratie bij. “Ik schrijf alles op. Wanneer de speen worden vervangen, wanneer de groepshokken worden uitgemest, wanneer de kalveren worden onthoornd, wanneer ze hun griepprik krijgen of wanneer ze ziek zijn. Een goede opfok begint met een gestructureerde aanpak.” Met al die aandacht is er dan nog veel ruimte voor verbetering? In reactie daarop suggereerde Wietske: “We zouden de spenenleeftijd van de vaarskalveren iets kunnen verminderen. Maar om dat mogelijk te maken, moet je vanaf het begin de best mogelijke resultaten behalen. Met andere woorden, tijdens de kalveropfok.”

‘De speenleeftijd van de vaarzen verlagen? U moet vanaf het begin de best mogelijke resultaten bereiken.’

Andere getuigenissen

Melkproductie verhogen met Kalvolac Robust

Roel van Iperen is melkveehouder en runt samen met zijn ouders hun melkveehouderij in Berghem in Noord-Brabant. Het afgelopen jaar zijn hun vaarzen 500 kg aan melk gestegen ten aanzien…

Lees meer

Onbeperkt voeren met Kalvolac Unlimited

Jan Jort van Burgsteden heeft samen met zijn ouders een melkveehouderij in het Drentse Een. Op hun bedrijf streven ze naar gezonde fitte kalveren met een maximale groei om ze…

Lees meer

De meerwaarde van samenwerken

“De opfok van een kalf naar vaars stopt natuurlijk niet op het moment dat het kalf geen melk meer krijgt: de hele periode tot aan het moment van afkalven moet…

Lees meer

Veel zorg voor het kalf

“We ontvangen af en toe bezoekers op ons bedrijf. ‘Ziet er netjes uit’, horen we dan regelmatig. Altijd leuk, zo’n compliment. Eigenlijk kost het ons weinig moeite. Kwestie van iedere…

Lees meer

Goede huisvesting sleutel tot gezonde luchtwegen bij jongvee

Ze steken vaak in de herfst de kop op: luchtwegaandoeningen bij kalveren. En de signalen zijn vaak subtiel: een lichte hoest, wat teruglopende voeropname, ietwat tegenvallende groei, wat doffere vacht.…

Lees meer

Melkveehouder Mark Broekmans over Kalvolac Power met vernieuwde CAIR

Vraag melkveehouder Mark Broekmans uit Waspik wat hem het meest opvalt aan de Kalvolac Power met vernieuwde CAIR en hij signaleert: ‘de poedermelk lost heel erg gemakkelijk op. Je hoeft…

Lees meer