Hygiëne: rust, reinheid en regelmaat

Kalveren worden geboren zonder antistoffen. Het komt dus aan op een goede voeding en verzorging om ze weerstand mee te geven zodat ze een sterk immuunsysteem kunnen opbouwen en minder vatbaar zijn voor diarree en ziekten. Daarbij staat bij eigenlijk alles wat je als melkveehouder doet in de opfok van de jongste generatie hygiëne centraal.

Navelontsmetting: een must!

Voor het kalf op de wereld komt tref je als melkveehouder maatregelen om verzekerd te zijn van een goede start. De afkalfbox is schoon en er ligt een dikke pak stro te wachten om het kalf in een zo schoon mogelijke omgeving geboren te laten worden. Denk daarbij ook aan het schoonmaken van het achterstel van de koe, geeft Wilbert Swinkels, jongvee­specialist bij Agrifirm aan. ‘Eén spat mest kan een kalf al infecteren, met diarree als gevolg.’
Na de geboorte is het belangrijk de navel van het kalf te ontsmetten om te voorkomen dat het een broeiplaats voor bacteriën wordt. Het ontsmetten zorgt er bovendien voor dat de navelstreng sneller uitdroogt. Jongvee­specialist Johan Verdaasdonk merkt in de praktijk dat dit ontsmetten van de navel nog weleens overgeslagen wordt. ‘Eigenlijk is de navel een open wond, het is belangrijk om dat te ontsmetten anders ligt buikvliesontsteking op de loer.’ Hij adviseert zelfs het ontsmetten van de navel eventueel na 12 tot 18 uur te herhalen om het proces van opdrogen te versnellen. Bij controle enkele dagen na de geboorte hoort een navel zacht en buigzaam te zijn.

Deel dit artikel