Water, water en nog eens water

Water is essentieel voor het jonge kalf om goed gehydrateerd te blijven. Het helpt bij de regulatie van lichaamstemperatuur, voedingsstoffenopname, spijsvertering, en het handhaven van de juiste functie van organen en weefsels. Voldoende waterinname is essentieel voor een goede gezondheid. Het helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam, ondersteunt de werking van de nieren en helpt bij het voorkomen van uitdroging en andere gezondheidsproblemen. Beschikbaarheid tot schoon drinkwater is belangrijk. Altijd, ieder uur van de dag.

Hier onze fit-tips waarbij water kan helpen

Hydratatie

Voldoende waterinname zorgt ervoor dat kalveren goed gehydrateerd blijven. Dit is vooral belangrijk tijdens warme periodes en bij de aanwezigheid van diarree, omdat kalveren veel vocht kunnen verliezen.

Reiniging:

Het verstrekken van schoon drinkwater helpt om ziekteverwekkers en bacteriën uit het maag-darmkanaal van kalveren weg te spoelen. Dit kan de kans op infecties verminderen die diarree kunnen veroorzaken.

Elektrolytenbalans:

Kalveren met diarree verliezen elektrolyten (zoals natrium, kalium en chloride) als gevolg van het verhoogde vochtverlies. Het verstrekken van water vermengd met elektrolytoplossingen kan helpen om de elektrolytenbalans te herstellen en de kalveren te ondersteunen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat water op zichzelf niet voldoende is om kalverdiarree volledig te voorkomen. Het is ook essentieel om andere factoren te controleren, zoals voeding, hygiënische omstandigheden, vaccinaties en contact met andere zieke dieren. Raadpleeg altijd uw Agrifirm jongveespecialist voor advies over de beste preventieve maatregelen voor kalverdiarree in uw specifieke situatie.

Deel dit artikel